Inici

Vila-real celebra el 744é aniversari de la fundació de la ciutat amb una quinzena d'actes commemoratius plens de simbolisme

tornar Imprimir

dilluns, 5 de de febrer de 2018

Tradicions, Sala de premsa, Cultura

Presentació dels actes fundacionals 2018

Vila-real celebra el 744é aniversari de la fundació de la ciutat amb una quinzena d'actes commemoratius plens de simbolisme

El pròxim 20 de febrer se celebren 744 anys des que el rei Jaume I atorgara la Carta Pobla a Vila-real i, per a celebrar-ho, l'Ajuntament ha elaborat una completa programació amb actes commemoratius carregats de simbolisme. La societat civil, les reminiscències medievals i l'exaltació de les arrels vila-realenques seran protagonistes de l'agenda preparada per les regidories de Tradicions i Cultura, amb la col·laboració de Festes, Esports, Turisme, Economia i Serveis Públics.

La programació comença divendres que ve, 9 de febrer, amb la gala dels XVIII Premis Poble, a l'Auditori Municipal, a partir de les 20.00 hores. El dijous 15 tindran lloc la inauguració de les exposicions d'aquarel·les de Martínez Sabater i de joieria tradicional, amb la col·laboració del Museu de Belles Arts de Castelló, que obrirà les portes a la Casa de Polo a les 20.00 hores.

"Tot i que els festejos pretenen rememorar els nostres orígens, hem volgut conjugar tradició i innovació, i per açò enguany recuperem el lliurament dels premis del Certamen Literari Ciutat de Vila-real 2017", explica el regidor de Cultura, Eduardo Pérez, qui recorda que es lliuraran divendres 16, a les 19.30 hores, a la Casa dels Mundina, i que enguany recauen en Salvador Belenguer, en la modalitat en valencià, i en Gonzalo Calcedo, en castellà. Una altra de les novetats és la Jornada sobre Jaume I i el seu temps, que tindrà lloc el dia 17, organitzada per Cultura juntament amb l'Acadèmia Valenciana de la Llengua i l'Ajuntament d'Alzira. "Es tracta d'una jornada que cada any es realitzarà en un dels dos municipis organitzadors i que repassarà el segle XIII, la importància del rei Jaume I, així com la cultura i els costums de l'època", assegura Pérez.

Diumenge 18 tindrà lloc un dels actes centrals de la programació, com és l'acte d'homenatge i ofrena al fundador de la ciutat. Cortells recorda que l'acte comptarà amb la participació de la Colla Gegantera i el Grup de Dolçainers i Tabaleters El Trull, que posaran la nota de color a una celebració solemne presentada per Miguel García (Teve4) i en el qual l'encarregada de llegir la Carta Pobla serà la catedràtica Rosanna Cantavella. "Nascuda a Vila-real i amb un ampli currículum en l'àmbit de la lingüística i de l'estudi de la literatura medieval, entre moltes altres qualitats, Cantavella és idònia per a aquesta tasca", indica Cortells. El mateix dia, a les 12.30 hores, l'Auditori acollirà el lliurament dels Premis 20 de Febrer, que enguany recauen en César Arzo, l'Associació Gastronòmica, Ràdio Vila-real i María Pilar Pons, i ja a la vesprada tindrà lloc l'homenatge a la reina i dames de 2017.

Com cada any des de fa 15 edicions, el 21 de febrer se celebrarà la tradicional Mostra de Cuina Medieval, al restaurant Cal Dimoni, per al qual ja es poden adquirir els tiquets a Cal Dimoni i Birbar Espai Gastronòmic per 25 euros. "Enguany serà una cita més emotiva, si cap, ja que ens falta un dels impulsors de l'esdeveniment, Pepe Cabanes, el Dimoni, i també el meu antecessor en el càrrec, Pasqual Batalla", assenyala Cortells.
La Gala de l'Esport, dijous 22 a l'Auditori, el Mercat Medieval, que se celebra del 23 al 25 de febrer als voltants del carrer de Bayarri i l'especial de les festes fundacionals de la revista parlada Camino dels Lluïsos completen l'agenda, que també inclou visites guiades pel cor de la ciutat, perquè els escolars coneguen més sobre els orígens de la ciutat. 

A aquestes rutes se sumen les visites a l'ajuntament que organitza la Regidoria de Tradicions, per a les quals es pot demanar cita. "Entre les diferents regidories implicades hem elaborat una extensa programació que esperem que els veïns puguen gaudir i rememoren l'aniversari de la fundació de la seua ciutat", conclou Pérez.

Galeria multimèdia

Imatges

Actes del 744é aniversari de la fundació de la ciutat Actes del 744é aniversari de la fundació de la ciutat_1 Actes del 744é aniversari de la fundació de la ciutat_3

Veure més imatges

Destaquem
App Banner Sala de prensa Bústia Ciutadà Venta d'entrades Accés a la seu electrònica interior Banner Cita Previa
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es