Inici

Hyuro amplia el museu a cel obert del TEST amb una intervenció urbana crítica amb la justícia patriarcal

tornar Imprimir

dilluns, 4 de de juny de 2018

Sala de premsa, Urbanisme, Cultura, Museus

Mural de Hyuro, en Test_3

Hyuro amplia el museu a cel obert del TEST amb una intervenció urbana crítica amb la justícia patriarcal

La Mostra d'Art i Creativitat de Vila-real, TEST, acomiada oficialment la seua edició 2018. Ho fa amb Patriarcado, la intervenció urbana amb la qual l'artista argentina resident a Espanya, Hyuro, segella i amplia el museu a cel obert d'aquesta cita referent per a la selecció i promoció de nous i noves creadores. Cinc dies ha tardat a finalitzar la peça per a aquesta sisena edició, que s'erigeix ja sobre una mitgera del carrer de Tarancón de Vila-real, cedida per una comunitat de 12 propietaris.

L'obra construeix tota una crítica a la justícia patriarcal sobre la figura d'un jutge, sense peus ni cap, i manté la visió extraordinàriament personal, l'univers seductor i les al·lusions a temes femenins inherents a les creacions de l'artista.

Hyuro esquiva en aquesta ocasió, no obstant això, la línia estrictament poètica que teixeix la seua obra perquè creu que la realitat actual "demanda que els artistes reflectisquen en el seu art una cosa tan sensible com és l'estat de la justícia al nostre país". Al seu judici, tots els estereotips i prejudicis de gènere que conflueixen en la violència sexual contra les dones es reprodueixen en el sistema judicial, explica l'artista en l'argumentari de l'obra compartit en les seues xarxes socials.

Al costat de la crítica a la justícia patriarcal, la referència a la figura de la dona i la presència de les seues heroïnes invisibles es plasmen en els punyets (els brodats típics de les mànigues de la toga dels jutges), molt presents en la peça i que fins a data recent s'elaboraven mitjançant un procés artesanal i a càrrec de dones.

El mural en gran format que modela des d'aquesta setmana la fisonomia urbana vila-realenca comparteix escenari de carrer amb els de firmes tan reconegudes internacionalment com Pantone, Borondo, Escif, Sam3 o el pop-trash del francés Louis Lambert (3ttman), a qui Hyuro ha pres el relleu.

Després del seu pas pel TEST 2018, l'argentina posa rumb al Festival Northwestwalls (Bèlgica), on seguirà empoderant aquestes heroïnes invisibles que encastella en la seua obra. Creacions que militen ja sobre l'asfalt de ciutats de mig món, transformant espais públics d'Espanya -València, Astúries, Madrid i ara Vila-real- i Itàlia a França, Alemanya, Brasil, Estats Units o Nova Zelanda.

El director artístic del TEST, Pascual Arnal, ha agraït "de manera molt especial les facilitats i sensibilitat dels veïns a l'hora de cedir la mitgera de forma desinteressada" per a materialitzar la proposta de Hyuro. "Demostra la implicació de la ciutadania a l'hora de compartir una acció en la qual s'enalteix l'art i la bellesa, encara que aquesta no vinga exempta d'una crítica tan necessària en aquests dies que corren", detalla.

L'art urbà de Hyuro posa la guinda a la sisena edició del TEST que ha mantingut la varietat de disciplines en l'exposició col·lectiva del Convent, espai d'art, de Vila-real que va inaugurar el març passat la cita. Una mostra a la qual han donat forma els treballs de Marina Iglesias (pintura), Laura Salguero (aquarel·la, fotografia, escultura i gravat) i Ester Pegueroles (fotografia), i els seus llenguatges filats "per una certa preferència pel paisatge i la naturalesa", assenyala Arnal.

El TEST posa el seu comptador a zero per a gestar el seu pròxim aterratge a Vila-real. El seté el 2019.

Galeria multimèdia

Imatges

Mural de Hyuro, en Test Mural de Hyuro, en Test_1 Mural de Hyuro, en Test_2
Destaquem
App Banner Sala de prensa Bústia Ciutadà Venta d'entrades Accés a la seu electrònica interior Banner Cita Previa
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es