Inici

Una marxa cívica rememorarà dissabte que ve la Crema de Vila-real de 1706 amb una àmplia representació de Xàtiva

tornar Imprimir

dimecres, 11 de de gener de 2017

Tradicions, Sala de premsa, Normalització Lingüística

Presentació de la Crema de Vila-real 2017

Una marxa cívica rememorarà dissabte que ve la Crema de Vila-real de 1706 amb una àmplia representació de Xàtiva

Vila-real commemorarà aquest dissabte el 311é aniversari de la Crema de la ciutat a mans de les tropes borbòniques el 12 de gener de 1706. Una marxa cívica que des de fa 23 anys organitzen Socarrats i Acció Cultural del País Valencià amb la col·laboració de les regidories de Normalització Lingüística i Tradicions i que enguany tindrà un caràcter més especial encara, ja que és la primera després de l'inici de les converses de l'agermanament entre els ajuntaments de Vila-real i Xàtiva. Per aquest motiu, està previst que assistisquen representants del consistori valencià, que vindran acompanyats de la Muixeranga de Xàtiva. 

"Tots els pobles tenen una història i uns fets que queden gravats en les seues pàgines i en la seua memòria i Vila-real i Xàtiva comparteixen un episodi molt negre, però que va marcar un abans i un després en la història del País Valencià, com és el saqueig i incendi del poble a mans de les tropes de Felip V, durant la Guerra de Successió", explica el regidor de Normalització Lingüística i de Tradicions, Pasqual Batalla. L'edil destaca la importància de "conéixer la nostra història per a prendre consciència i evitar que alguns fets tornen a repetir-se" i recorda que aquesta marxa cívica se celebra des de fa 23 anys i que només des de 2011 compta amb suport institucional. 

Per la seua banda, el delegat d'ACPV, Toni Royo, ha posat l'accent en el fet que "la commemoració d'aquest dissabte no pretén ser historicista, sinó recordar, però sempre mirant al futur". "Igual que Vila-real, una altra ciutat coneguda en el nostre territori per haver viscut uns fets similars és Xàtiva, que enguany aportarà una manifestació important de cultura popular, com és la Muixeranga, que actuarà durant la cercavila", explica. En la mateixa línia, el president de Socarrats, Fermí Font, recorda que, "a pesar que estem en ple procés de rehabilitació com a poble, hem hagut de patir períodes de profunda hostilitat pel simple fet de ser valencians i per això hem de recuperar la memòria històrica". 

Per a això, en la marxa cívica, que partirà de la seu de Socarrats -situada al carrer de Carles Sarthou, 38- aquest dissabte a les 19.00 hores, es repartiran díptics perquè els espectadors coneguen millor la desfilada i la seua història. Des d'allí es dirigiran al carrer de Pere III i en l'encreuament amb el carrer Major, els Miquelets del Regne de València, amb l'abillament original, faran una recreació de salves amb els seus trabucs. Posteriorment, seguiran fins a la plaça de la Vila, on els esperarà un altre grup de Miquelets i la Conlloga-Muixeranga de Castelló, a la qual enguany se sumarà la Muixeranga de Xàtiva. 

Tot seguit, la desfilada es dirigirà pel carrer de Lluís Vives cap a la torre Motxa, on conclourà l'acte institucional, amb els parlaments i l'ofrena. "Esperem que la gent s'anime a venir a gaudir d'un espectacle tan vistós i tan poc habitual, que cada vegada és més conegut per tots els nostres veïns", conclou Batalla.

Destaquem
App Banner Sala de prensa Bústia Ciutadà Venta d'entrades Accés a la seu electrònica interior Banner Cita Previa
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es