Inici

L'Ajuntament demanarà formalment al Govern la revisió cadastral per a rebaixar i ajustar els valors a la realitat actual

tornar Imprimir

divendres, 17 de març de 2017

Sala de premsa, Hisenda, Ajuntament

L'alcalde anuncia la sol·licitud de revisió de valors cadastrals

L'Ajuntament demanarà formalment al Govern la revisió cadastral per a rebaixar i ajustar els valors a la realitat actual

L'Ajuntament de Vila-real demanarà formalment al Govern central la revisió cadastral, amb l'objectiu d'ajustar els valors a la realitat actual del mercat, per sota dels valors de l'última ponència, que data de 2006. L'alcalde de Vila-real, José Benlloch, ha anunciat la decisió, que va comptar amb la unanimitat de tots els grups municipals en la Junta de Portaveus convocada aquesta mateixa setmana. 

"La ponència vigent, que es va revisar durant el mandat del PP, és brutal i afecta de manera directa els impostos que han pagat els veïns durant anys", explica Benlloch. A pesar que la crisi immobiliària ha rebaixat els preus de terrenys i habitatges, els valors cadastrals fixats el 2006 es mantenen en l'actualitat, en nivells molt superiors als del mercat real. "Per aquest motiu, sol·licitarem un estudi complet de tot el mercat immobiliari per a comparar", apunta l'alcalde.

Amb aquest objectiu, Benlloch i la regidora d'Hisenda, Sabina Escrig, van mantenir recentment una reunió amb la Direcció General del Cadastre. En la trobada, els responsables del Cadastre van admetre que hi ha habitatges i terrenys que podrien estar un 20% per sobre del preu de mercat. No obstant això, explica l'alcalde, "van proposar evitar la revisió de la ponència general, a canvi de rebaixar un 10% els valors l'any que ve i un altre 10% més el 2019". Ni el primer edil ni els portaveus dels grups municipals estan d'acord amb aquesta proposta, per la qual cosa s'ha decidit sol·licitar una nova ponència. 

"Han passat 10 anys des de l'última vegada que es va revisar i sabem que es pot aconseguir més del que se'ns proposa, per la qual cosa la nostra intenció és que s'actualitze de manera definitiva", assevera Benlloch. No obstant això, aclareix que, perquè aquesta rebaixa en els valors cadastrals es produïsca, ha de passar temps. "El Ministeri necessita una partida econòmica específica per a fer un estudi previ finançada al 50% pel Govern, i l'Ajuntament hauria de reforçar l'estructura municipal perquè els veïns puguen venir a assessorar-se, la qual cosa podria suposar l'aportació d'uns 120.000 euros aproximadamrent", explica. D'aquesta manera, la revisió podria ser efectiva a mitjans o finals de 2019, segons les previsions municipals. 

En qualsevol cas, Benlloch ha volgut aclarir que la revisió de valors cadastrals es veurà reflectida en els impostos derivats de la compra, venda o herència de béns, però no en la contribució. "L'IBI es quedarà com està estipulat a partir d'enguany, per a no incórrer en cap error que ens porte a incomplir la llei d'estabilitat pressupostària de Rajoy", recorda l'alcalde. "Mentre que el PP va aprofitar cada any per a pujar la contribució un 20%, nosaltres l'hem congelada i rebaixada, fins que el 2016, i fruit de l'herència rebuda, ens vam veure obligats a prendre una decisió per a fer viable el model de ciutat i fer front a les sentències del PP i despeses sobrevingudes com l'increment del cost del fem. No podem ser tan irresponsables com per a jugar amb l'estabilitat de la ciutat", puntualitza Benlloch. "Malgrat els empastres que vam trobar en arribar al govern local, hem pogut sanejar els comptes, reduir el deute, obrir nous espais i instal·lacions per als veïns, reduir l'atur del 27 al 17% i rebaixar cinc dels set impostos que es paguen a la ciutat (plusvàlues, ICIO, IAE, l'impost de vehicles i el de les terrasses i mercats), mentre que uns altres dos s'han congelat: l'IBI, que quedarà al nivell de 2011, i les taxes d'esport", conclou.

Destaquem
App Banner Sala de prensa Bústia Ciutadà Venta d'entrades Accés a la seu electrònica interior Banner Cita Previa
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es