Inici

El Centre de Dia Lluís Alcanyís de Vila-real compleix 25 anys ajudant a superar les addiccions a més de 3.000 persones

dijous, 6 de juliol de 2017

Presentació de la memòria del Centre de Dia Lluís Alcanyís 2016_1

El centre de dia terapèutic per a la deshabituació, rehabilitació i reinserció social Lluís Alcanyís de Vila-real compleix 25 anys ajudant a superar les addiccions a més de 3.000 persones. Concretament, el servei ha atés des de la seua posada en funcionament el 1992 a 3.164 persones, usuaris als quals s'incorporen les prop de 70 altes que s'han gestionat des de l'inici d'aquest 2017. 

La regidora de Sanitat, Silvia Gómez, ha fet balanç de l'últim any juntament amb el tècnic del servei, Santi Agost, i ha destacat la "gran tasca que realitzen els professionals del Centre de Dia, que tracten qualsevol tipus d'addicció, bé siga de substàncies com ara heroïna, cocaïna, alcohol, cànnabis, amfetamines, tabac o de productes com el joc o una cosa que està molt de moda en els últims temps, l'addicció al telèfon mòbil i a les noves tecnologies". I és que, l'equip que treballa en l'àrea és "multidisciplinari i treballa cada dia per adaptar-se a les noves circumstàncies, que també afecten el perfil dels consumidors i, per tant, els tractaments i solucions que se'ls han de proporcionar".

En aquest sentit, el 2016 s'han obert 152 expedients de tractament a persones amb algun tipus d'addicció, una xifra similar a la de l'any anterior, amb 156 casos nous, una de les més altes en la història del servei, després de 1999, any en el qual va coincidir la derivació de pacients de la sanitat pública afectats per ludopatia. El perfil dels qui acudeixen per primera vegada a demanar ajuda continua sent el de consumidors d'alcohol (27%), cànnabis (18%) i cocaïna (13%), encara que destaca el perfil de politoxicòman (24%), que combina més d'una addicció.

Entre aquells que volen rehabilitar-se, Agost destaca un tipus de consumidor que, "després d'anys de relativa estabilització, torna a registrar-se en el centre: el del cocaïnòman". En aquest cas, Agost explica que "després d'un període de forta crisi econòmica, en el qual la gent se centrava en altres substàncies, torna l'auge de la coca, però ara entre persones de classe mitjana, treballadora, amb edats compreses entre els 30 i 40 anys, majoritàriament casats, amb fills i amb una imatge social impecable".

"El consum de la cocaïna està molt acceptat, igual que el cànnabis", indica, "la gent està molt familiaritzada, és una droga que s'ha tolerat molt en els últims temps i que té un poder addictiu molt potent, però del qual els consumidors no són plenament conscients". "Aconseguir aquesta substància és relativament fàcil, ja no parlem d'un consum en l'àmbit festiu o en una discoteca, ara es fa en l'àmbit domèstic, en un dinar o sopar amb amics o en parella i és ací on, després de creure que ho tenien controlat, s'adonen que se'ls escapa de les mans i no volen que la resta del seu entorn sàpien res de la seua addicció, per la qual cosa acaben recorrent a nosaltres per a eixir del forat", assegura l'expert.

Per aquest motiu, el 2017 s'ha tornat a constituir un grup de teràpia d'atenció a cocaïnòmans que ja està ple i que no es convocava "des de la dècada de 2001 a 2010, quan es va produir l'auge de la cocaïna". Així mateix, continua en marxa el grup de dones que es va obrir fa un any per a tractar dones amb addiccions diverses i s'ha représ el grup d'adolescents que consumeixen cànnabis, que enguany s'incrementa. "La gent canvia, malgrat arribar desmotivats i amb la sensació que han fallat a moltes persones, si s'enganxen a la teràpia i a la vida, tornen a guanyar autoestima i a pensar que sí que es pot viure d'una altra manera", destaca Agost.

La regidora de Sanitat, que ha felicitat el Centre de Dia pel seu "esforç per a arribar a tots els nivells de la societat per a seguir ajudant en aquesta important tasca", ha anunciat que a l'octubre se celebrarà una jornada tècnica i de treball oberta a la ciutadania, a la Biblioteca Universitària del Coneixement, per a celebrar aquests 25 anys.

Descàrrega d’arxius

Destaquem
App Banner Sala de prensa Bústia Ciutadà Venta d'entrades Accés a la seu electrònica interior Banner Cita Previa
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es