Inici -> Àrees -> Medi ambient -> Notícies Medi Ambient

El Consorci del Millars promou el paisatge protegit amb una sèrie de 12 vídeos sobre l'entorn natural i la seua relació amb els municipis

dijous, 5 d'octubre de 2017

Junta del Consorci del Millars

La Junta de Govern del Consorci del Millars, reunida aquest matí a Vila-real, ha aprovat noves accions per a promocionar el paisatge protegit, entre les quals destaca el projecte d'edició i difusió d'una sèrie de vídeos per a donar a conéixer l'entorn. L'aprovació del compte general de 2016, la prevenció d'incendis en el paratge i el cabal ecològic del riu han sigut uns altres dels punts tractats en la trobada, presidida per l'alcalde de Vila-real i president del Consorci, José Benlloch. En la reunió han participat també l'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont; el regidor d'Agricultura, Medi Ambient i Canvi Climàtic de Vila-real, Josep Pasqual Sancho; la regidora d'Almassora, Carmina Martinavarro i el diputat provincial de l'àrea, Luis Martínez.

La sèrie d'audiovisuals, amb un pressupost de 17.000 euros, constarà de 12 vídeos -un per mes, durant un any- per a la seua difusió a través dels webs i xarxes socials del Consorci i municipis integrats, a més de televisions. Entre els vídeos previstos es troben peces com el naixement del riu, els molins del paisatge protegit, la relació dels municipis amb el Millars, el turisme ornitològic de la desembocadura o la problemàtica dels abocadors il·legals, sota el títol A cagar al riu!. "És una expressió molt nostra que reflecteix a la perfecció una cosa en la qual fem incidència en els últims anys: que és urgent canviar la mentalitat que, històricament, ha concebut el riu com un lloc on anar a tirar qualsevol cosa. Aquests vídeos pretenen, precisament, promoure aquesta conscienciació; protegir el nostre paratge, amb el convenciment que les coses que no es coneixen, no es cuiden", argumenta Benlloch. "Volem destacar el Millars, afavorir la seua protecció i també la seua difusió, a més de la promoció del riu i els seus possibles usos, sempre de manera compatible amb la conservació dels valors naturals", agrega el president del Consorci, qui destaca l'ús de les noves tecnologies per a la difusió dels reportatges.

D'altra banda, la Junta de Govern ha abordat la necessitat d'emprendre accions per a la prevenció d'incendis en el paratge, després del foc declarat el passat estiu a l'entorn natural. "Les brigades van tenir moltes dificultats per a accedir a la zona i, per això, hem acordat sol·licitar un estudi, tant a la Conselleria com a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, perquè avaluen diferents opcions que ens ajuden a prevenir i evitar que aquest tipus d'incendis puguen tornar a produir-se", assenyala Benlloch. Entre les possibilitats plantejades, el Consorci sol·licitarà a les administracions una avaluació de les possibilitats d'escometre "una neteja de canyes en profunditat a la zona més conflictiva", entre l'autopista AP-7 i el Termet de Vila-real, o "en cas que no siga possible, engegar algun pla d'emergències amb tallafocs en aquestes àrees". El Consorci del Millars ha volgut també agrair l'actuació de l'Agència Valenciana d'Emergències i el Consorci de Bombers per a atallar el foc. També en relació amb aquest assumpte, la Junta Directiva del Paisatge Protegit ha acordat implicar els escolars dels tres municipis -Vila-real, Almassora i Borriana- en la reforestació de la zona cremada, aprofitant la celebració, al gener, del Dia de l'Arbre.

Un últim assumpte d'actualitat tractat en la reunió executiva és el del cabal ecològic del riu Millars. "Aquest és un tema que ens preocupa i que volem abordar amb tots els agents implicats per a cercar solucions efectives que garantisquen l'existència d'un nivell d'aigua adequat per al manteniment de l'ecosistema del Millars", valora Benlloch, qui recorda que els regants estan desenvolupant importants estudis sobre aquest tema. Amb aquest objectiu, el Consorci ha acordat emplaçar a la Universitat, la Generalitat i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer per a treballar en la línia de signar un conveni que permeta abordar de manera conjuntament aquesta problemàtica.

Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es