Inici

L'exposició "Lingüistes pel carrer" acosta els filòlegs valencians més importants de tots els temps als joves

tornar Imprimir

dissabte, 18 de de novembre de 2017

Sala de premsa, Normalització Lingüística

L'exposició "Lingüistes pel carrer" acosta els filòlegs valencians més importants de tots els temps als joves

Vila-real contribuirà a mantenir viva la memòria dels filòlegs valencians més importants de tots els temps amb l'exposició "Lingüistes pel carrer", programada per la Regidoria de Normalització Lingüística, que obrirà les portes en la ciutat el proper dilluns 20 de novembre. 

La mostra, que compta amb el patrocini de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua i de l'Institut Ramon Muntaner, es podrà visitar a l'Espai Jove fins a l'1 de desembre de dilluns a divendres, en horari de 9.00 a 14.00 i de 17.00 a 21.00 hores i és apta per a tots els públics. No obstant això, el regidor de Normalització Lingüística, Santi Cortells, destaca que l'exposició "està dirigida especialment a l'alumnat de secundària i batxillerat", ja que "es tracta d'un tema inclòs al currículum formatiu dels alumnes". El projecte, assenyala, "posa de manifest la repercussió que els nostres gramàtics i lexicògrafs tenen en la retolació de les vies urbanes de les nostres poblacions per a contribuir al coneixement, divulgació i valoració de la seua obra".

En aquest sentit, assegura que abans de començar "ja es pot considerar un èxit, ja que tenim confirmada la visita dels alumnes de l'IES Francesc Tàrrega, l'IES Broch i Llop, l'IES Miralcamp i el Bisbe Pont, per la qual cosa hem organitzat un calendari de visites que ocupa pràcticament les dues setmanes que tindrem la mostra a la ciutat".

Els comissaris de l'exposició, Àngela Buj, del Centre d'Estudis Lingüístics (CEL), i Jesús Bernat, de la Societat d'Onomàstica, realitzaran les visites guiades per als estudiants durant tot el període, amb l'objectiu de "donar-los a conéixer en major profunditat algunes de les figures més reconegudes que han treballat per impulsar el valencià en diferents èpoques". Cortells assegura que la mostra ha passat ja per nombrosos municipis i en la nostra ciutat ha suscitat un gran interés entre els centres educatius".

El regidor explica que la mostra parteix d'un intens treball de recerca realitzat per membres del Centre d'Estudis Lingüístics i de la Societat d'Onomàstica, que "han recorregut més de 9.000 quilòmetres del domini lingüístic i han pogut fotografiar 460 carrers que porten el nom d'algun dels lingüistes i filòlegs estudiosos de la nostra llengua més importants de la història, tant d'origen valencià, català o balear". Noms com Pompeu Fabra, Ramon Llull, Enric Valor, Manuel Sanchis Guarner, mossén Alcover, Rovira i Virgili, Milà i Fontanals, Joan Coromines, Francesc de Borja Moll, Carles Salvador, Marià Aguiló, Francesc Ferrer Pastor i Gabriel Ferrater formen part d'aquesta exhibició que repassa la història de la llengua a través dels personatges que donen nom a nombrosos carrers en diferents ciutats.

"A Vila-real comptem amb molts vials dedicades a filòlegs, escriptors i altres figures que moltes persones desconeixen", afirma Cortells. "Acostar als veïns aquesta mostra ajuda al fet que coneguen aquests personatges. La tasca i el treball d'aquests filòlegs i escriptors ha sigut crucial per a la difusió i normativització de la llengua i per això mereixen aquest reconeixement per l'ampli llegat que han deixat per a generacions posteriors", conclou.

Destaquem
App Banner Sala de prensa Bústia Ciutadà Venta d'entrades Accés a la seu electrònica interior Banner Cita Previa
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es