Inici

Un cigne negre visita les llacunes artificials de la desembocadura del riu Millars

tornar Imprimir

dimecres, 10 de gener de 2018

Sala de premsa, Medi Ambient

Cigne negre en les llacunes del Millars

Un cigne negre visita les llacunes artificials de la desembocadura del riu Millars

Les llacunes artificials localitzades al Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars s'estan convertint en un indret de sorpreses ornitològiques tant per als observadors d'aus com per als excursionistes que s'apropen a conéixer la zona humida. Des de fa uns dies aquestes tres llacunes artificials ubicades al marge esquerre del riu Millars són lloc de descans i alimentació per a un exemplar de cigne negre (Cygnus atratus). Aquest gran anàtid de plomatge negre i bec roig ha sigut localitzat per un aficionat a l'observació d'aus que sol visitar el paratge de manera regular. "L'hem vist en la llacuna que està més pròxima a la mar. Estàvem a la torre d'observació d'aus i ens ha sorprés un animal molt gran. Semblava molt confiat i estava alimentant-se de vegetació. El cigne en cap moment mostrava cap tipus d'intenció d'amagar-se", ha detallat l'observador d'aus Jordi Miralles.

El cigne negre és una espècie originària d'Austràlia i Tasmània, encara que també va ser introduïda i establerta per tota Nova Zelanda. Aquestes grans aus solen ocupar grans llacs d'aigua dolça i també llacunes salades d'aigües tranquil·les. Prioritàriament, s'alimenten de vegetació submergida, encara que en ocasions menja altres animals xicotets. Segons la Societat Espanyola d'Ornitologia SEO-Birdlife, la presència d'aquestes aus a Espanya és a causa de la introducció per part de nuclis zoològics i col·leccionistes d'aus encara que algunes cites corresponen a exemplars procedents de poblacions introduïdes en altres països d'Europa.

Les llacunes artificials d'Almassora es van construir entre els anys 2007 i 2009 per la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i la Conselleria de Medi Ambient de la Generalitat Valenciana. L'objectiu va ser desenvolupar un projecte de millora i ús públic de la zona humida de la desembocadura del Millars. Entre altres actuacions, es van construir tres llacunes artificials, es van senyalitzar diferents itineraris, es van instal·lar diversos observatoris d'aus i una zona recreativa. El més curiós i desconegut és que les llacunes s'abasteixen per gravetat d'aigua de l'Estació Depuradora d'Aigües Residuals d'Almassora (EDAR Almassora) gestionada per FACSA. Les basses tenen diferents profunditats i dues d'elles alberguen illes interiors perquè augmente la diversitat d'hàbitats. Vuit anys després les llacunes s'han convertit en un espai replet de vegetació i amb la qualitat de rebre visitants tan il·lustres com el roget o imprevistos i sorprenents com el cigne negre.

Destaquem
App Banner Sala de prensa Bústia Ciutadà Venta d'entrades Accés a la seu electrònica interior Banner Cita Previa
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es