Inici -> Àrees -> Medi ambient -> Notícies Medi Ambient

Vila-real traspassa la presidència del Consorci del Millars després de dos anys de treball per a protegir, millorar i donar a conéixer el paratge

dimecres, 31 de gener de 2018

Junta de govern del Consorci del Millars de 31 de gener de 2018_1

La Junta Directiva del Consorci del Millars ha celebrat l'última Junta de Govern a Vila-real, que després de dos anys de presidència -de caràcter rotatori cada dos anys- traspassa la directiva al municipi de Borriana. Després de dos anys de treball, el fins ara president i alcalde de Vila-real, José Benlloch, ha fet balanç de les gestions realitzades per a protegir, millorar i donar a conéixer el paratge natural. En la trobada també han participat les alcaldesses de Borriana, Maria Josep Safont -successora de Benlloch al capdavant del Consorci- i d'Almassora, Merche Galí, així com els regidors i tècnics de medi ambient dels municipis que formen part de l'ens, representants de la Diputació de Castelló i de la Generalitat i també de les comunitats de regants que s'integren en l'entitat.

"Han sigut dos anys de molt de treball per a complir amb els principals objectius del Consorci, centrat a donar a conéixer el magnífic tresor que tenim a la Plana i a reduir qualsevol impacte negatiu en aquest espai natural tan valuós i interessant", explica Benlloch. El primer edil vila-realenc ha destacat les gestions realitzades per a donar a conéixer el riu i el seu entorn gràcies a les noves tecnologies i ha posat com a exemple la sèrie documental audiovisual de 12 vídeos sobre l'espai fluvial que acaba de començar i que "mostra les bondats del gran tresor del Millars des d'una perspectiva diferent". 

A més, Benlloch posa de manifest el treball de protecció i vigilància del paratge per a "evitar agressions de l'ésser humà" i la tasca pedagògica realitzada per a conscienciar sobre la importància de mantenir la biodiversitat. "En aquest temps, s'han controlat la caça i pesca furtiva, s'ha incrementat la vigilància nocturna, s'han recuperat algunes espècies i es lluita contra la invasió d'unes altres que no fan cap bé a la nostra flora i fauna autòctones", apunta.

"Però no tot és protegir i promocionar, ja que hem de seguir millorant l'espai i això és el que hem fet progressivament, amb responsabilitat i ajustant-nos al pressupost", indica Benlloch. En aquest sentit, recorda que s'han realitzat 33 actuacions, com la reparació de mobiliari i posada a punt de camins, la neteja i recuperació de l'assut dels Corrents, a Vila-real -datat en el segle XVII-, l'eliminació de canyes invasores en els tres municipis, la replantació amb espècies autòctones, la instauració d'un protocol d'ús de les aigües o la fixació de la seu del Consorci en el Centre de Natura de Vila-real. La reconstrucció de miradors i la instal·lació de noves tanques de protecció amb material reciclat i resistent com a prova pilot són unes altres de les accions realitzades. A tot això se li suma la gestió dels recursos "com una oportunitat sostenible", facilitant la pràctica del piragüisme i la natació i regulant la pesca, "tot perquè l'impacte de l'ésser humà siga mínim i compatible amb el medi natural", explica el primer edil.

"Les aigües del Millars són de les més aprofitades, tant per al reg, com per a l'oci i l'esport, i per això, l'objectiu de present i de futur ha de ser seguir protegint aquest entorn, com fins ara ho hem fet. Una actuació que ens ha valgut un premi a la biodiversitat, gràcies a la col·laboració entre administracions", manifesta Benlloch, que ha agraït a tots els tècnics i experts implicats el treball realitzat en aquest temps.

Galeria multimèdia

Imatges

Junta de govern del Consorci del Millars de 31 de gener de 2018
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es