Inici

Centenars d'aus inicien el període de cria al Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars

dijous, 12 d'abril de 2018

Niu de camallonga: Foto Miquel Barberá

El Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars acull a partir d'aquestes setmanes desenes d'espècies d'aus aquàtiques, limícoles i xicotets passeriformes que ja han iniciat el període de posta i cria dels pollets. Les espècies més comunes que trien la desembocadura del riu Millars, així com les llacunes artificials d'Almassora, per a fabricar el niu i dur endavant la seua prole són les fotges comunes (Fulica atra), les polles d'aigua (Gallinula chloropus), els galls de canyar (Porphyrio porphyrio) i els rasclons (Rallus aquaticus). Enguany la cria dels pollets ha començat amb unes dues setmanes de retard a conseqüència del fred persistent i d'una au invasora que va ocupar les llacunes artificials durant uns mesos. 

"Aquest 2018 hem tingut més dies de fred. No han sigut tan gelats com altres anys però el fred ha durat més setmanes. A més, la presència del cigne negre durant els mesos de gener i febrer ha perjudicat algunes espècies del Millars, justament quan havien d'haver iniciat l'activitat nupcial. Les fotges comunes, les polles d'aigua o els cabussets (Tachybaptus ruficollis), en lloc de preocupar-se per buscar parella i començar a fabricar el niu, van estar pendents de fugir del cigne negre (Cygnus atratus)", indica Miquel Barberá, observador d'aus. Afortunadament, el cigne negre, originari d'Austràlia i fugit amb tota probabilitat d'algun propietari particular, va desaparéixer a mitjan febrer. 

El grup d'aus que més nidifica al Paisatge Protegit són les fotges comunes, les polles d'aigua, els rasclons i els galls de canyar. L'espècie més emblemàtica és el gall de canyar. En el passat, va estar desaparegut del paratge, però des de fa uns anys la població augmenta lentament. "Hem detectat fins a tres parelles de galls de canyar en llocs com les Goles i en les basses artificials. També hem pogut comprovar la cria de dues parelles de martinet menut (Ixobrychus minutus), així com hem vist que una parella d'orovals (Ardeola ralloides) també ha utilitzat les llacunes per a criar", explica.

Recentment, la guarderia rural del Consorci riu Millars ha alçat acta d'infracció als conductors de dos vehicles tot terreny que van ser sorpresos conduint per les dunes de pedra de la platja de la desembocadura al terme municipal de Borriana. Durant aquest període, hi ha diverses aus limícoles que utilitzen la platja de cudols de la desembocadura per a fabricar els seus nius dissimulats entre les pedres. És el cas del corriol petit (Charadrius dubius) i del corriol camanegre (Charadrius alexandrinus), espècies amenaçades per la pèrdua constant d'hàbitat i pels usos recreatius de les platges i de la costa durant el final de la primavera i inici de l'estiu, una circumstància que perjudica notablement la seua reproducció. Les dues aus limícoles que crien actualment a la desembocadura del riu Millars són el corriol petit (Charadrius dubius) i la camallonga (Himantopus himantopus). La guarderia i els tècnics del Consorci del riu Millars acaben de realitzar un cens de corriols petits a la platja de les Goles, on s'han localitzat tres exemplars.

"Les llacunes d'Almassora tenen una gran importància per a la cria de moltes aus, sobretot per a les aquàtiques grans. Són més importants aquestes basses artificials que la part final del riu. Hui en dia, el nivell de l'aigua que manté la Confederació Hidrogràfica del Xúquer és totalment irregular i variable. Això fa que moltes espècies no puguen criar amb normalitat, però, com que les basses sempre tenen un nivell d'aigua constant, és més beneficiós per a afavorir la cria d'algunes espècies com la polla d'aigua o la fotja comuna. Aquestes espècies en un riu com el Millars, on de sobte hi ha una baixada d'aigua fortíssima, acaben perdent els nius perquè són arrossegats. Això ha passat amb les fotges comunes, les camallongues o amb els cabussons", conclou Barberá.

Fotos de Miquel Barberá

Galeria multimèdia

Imatges

Rodes de tot terreny en el Millars. Foto: Miquel Barberà Niu de fotges comunes. Foto: Miquel Barberá Tot terreny en el Millars. Foto: Miquel Barberá
Destaquem
App Banner Sala de prensa Bústia Ciutadà Venta d'entrades Accés a la seu electrònica interior Banner Cita Previa
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es