Inici

L'Ajuntament de Vila-real i l'AC El Guitarró acorden la convocatòria dels Premis Maig-Memorial Pasqual Batalla

tornar Imprimir

diumenge, 15 d'd?abril de 2018

Sala de premsa, Normalització Lingüística, Ajuntament

Signatura de l'acord dels Premis Maig-Memorial Pasqual Batalla

L'Ajuntament de Vila-real i l'AC El Guitarró acorden la convocatòria dels Premis Maig-Memorial Pasqual Batalla

Els Premis Maig de narrativa breu que, des de l'any 1997, ha convocat l'Associació Cultural El Guitarró, incorporaran, a partir de la pròxima convocatòria, la denominació Memorial Pasqual Batalla, en reconeixement i record al primer tinent d'alcalde i regidor de Normalització Lingüística, mort al juny de l'any passat. L'alcalde de la ciutat, José Benlloch, i l'escriptor Vicent Usó, en representació de l'AC El Guitarró, acompanyats de l'actual regidor de Normalització, Santi Cortells, han signat l'acord de col·laboració entre ambdues entitats, que fixa la nova denominació i les condicions d'organització del certamen. 

Entre altres qüestions, l'acord estableix la cessió de la convocatòria dels Premis Maig-Memorial Pasqual Batalla a l'Ajuntament de Vila-real, que, a partir de 2018, convocarà i organitzarà els guardons de manera conjunta amb El Guitarró. "La Regidoria de Normalització Lingüística ha estat implicada en la convocatòria dels premis, com a col·laboradora i patrocinadora, des de la segona edició, ara fa 20 anys. L'acord signat ara referma més encara el nostre compromís amb un certamen que s'ha convertit merescudament en una de les convocatòries literàries de major prestigi del domini lingüístic, tant per la dotació dels premis com per la qualitat dels treballs que s'hi presenten", valora Cortells. El regidor destaca també la importància de la convocatòria per a la tasca de promoció i difusió del valencià que desenvolupa el departament municipal.

Tant Cortells com l'alcalde han agraït al Guitarró la iniciativa per fer dels Premis Maig un homenatge a la memòria de Pasqual Batalla, sense el qual, valora Usó, el certamen "no es podria entendre". "Sense la complicitat personal de Pasqual Batalla, sostinguda al llarg de molts anys, i encara més ferma quan el context s'ha complicat, no pot explicar-se ni la llarga trajectòria dels Premis Maig ni el prestigi de què gaudeixen. Una implicació que ha anat sempre més enllà de la dotació econòmica: els actes de lliurament, l'atenció als guanyadors, la publicació dels relats, etc.", recorda el representant del Guitarró, que destaca també l'esforç de Batalla per a donar visibilitat al valencià com a llengua de prestigi "i un vehicle per a escriure la millor literatura". "Per tot això, des del Guitarró creiem que és de justícia que el seu nom vaja lligat a uns premis que tant es va estimar, que tant va promoure i que no es poden entendre sense la seua figura", afegeix. 

"Pasqual Batalla va treballar sempre per la nostra llengua, per la identitat i la cultura de la nostra terra. Per això, per a nosaltres, és especialment emotiu i significat que El Guitarró li reta homenatge amb uns premis que són, a més, un referent de la narrativa curta en valencià. Un homenatge al qual ens sumem de la millor manera possible: amb el compromís de seguir fent dels Premis Maig uns guardons capdavanters, que posen el valencià al lloc que mereix en el món literari", agrega l'alcalde. 

Els Premis Maig-Memorial Pasqual Batalla mantindran l'essència i característiques principals del certamen de narrativa breu del Guitarró, amb una convocatòria anual a la qual podran concórrer relats inèdits i escrits en català que no hagen estat premiats en altres certàmens. L'acord estableix també el manteniment de dos premis, un primer amb una dotació de 600 euros i un segon de 300 euros, a més de la publicació en el web que El Guitarró dedica als Premis Maig. L'entitat designarà almenys un terç del Jurat.

Destaquem
App Banner Sala de prensa Bústia Ciutadà Venta d'entrades Accés a la seu electrònica interior Banner Cita Previa
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es