Inici

Noves imatges de llúdries demostren la seua presència assídua en el tram alt del Paisatge Protegit del Millars

tornar Imprimir

dilluns, 6 d'agost de 2018

Sala de premsa, Medi Ambient

Noves imatges de llúdries demostren la seua presència assídua en el tram alt del Paisatge Protegit del Millars

Una sèrie de noves fotografies realitzades per l'ONG de Vila-real EDC Natura Fundació Omacha posen de manifest l'ocupació fidel de llúdries en el tram fluvial més alt del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars. La Guarderia Rural del Consorci del riu Millars ha trobat durant els últims mesos senyals clars com ara empremtes i excrements pertanyents a un o diversos exemplars de llúdria (Lutra lutra) en un tram d'uns cinc quilòmetres de riu. 

Aquests indicis han aparegut aigües amunt de la desembocadura del riu Millars, concretament entre el pont de l'autovia CV-10 fins a l'assut dels Matxos. Els rastres s'han trobat als dos marges del riu, als termes d'Almassora i Vila-real. La llúdria és un animal que recorre grans distàncies amunt i avall dels rius on habita per a trobar aliment o parella, si és durant l'època de zel. Aquest fet també explica que fa uns quants mesos es van localitzar excrements de llúdria en el tram més baix de la desembocadura del Millars, concretament en la zona coneguda com Carnissers, en el marge dret del riu i terme de Borriana. Un lloc on les llúdries s'alimenten bàsicament de crancs rojos. La Guarderia Rural ho va comprovar després d'analitzar la composició dels excrements.

La utilització de la tècnica anomenada parament fotogràfic està donant resultats extraordinaris al Consorci gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars. El parament fotogràfic és una tècnica passiva que captura imatges d'animals mitjançant el moviment. El seu funcionament és prou simple: la càmera incorpora un detector de moviment infraroig que activa el disparador o la gravació en detectar la presència dels animals. Molts mamífers carnívors com les genetes, els teixons, les raboses i les llúdries tenen hàbits nocturns per la qual cosa la seua observació i seguiment són bastant complicats. Les càmeres s'ubiquen en llocs estratègics on prèviament s'hi ha detectat el pas dels animals o les seues latrines, és a dir, llocs que normalment trien animals com les llúdries per a dipositar els excrements. 

L'ONG EDC Natura Fundació Omacha realitza un estudi sobre la presència de xicotets carnívors al Paisatge Protegit en col·laboració amb el Consorci del riu Millars. Fruit d'aquest estudi han sigut les noves i clares fotografies de les llúdries així com de genetes (Genetta genetta). Fins ara els guardes del Consorci del riu Millars intuïen la presència d'algun d'aquests carnívors gràcies a les empremtes i els excrements que deixaven vora la terra humida del riu però la utilització de la tècnica del parament fotogràfic ha facilitat la constatació de la seua presència al Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars.

Els primers rastres de llúdria van aparéixer a la desembocadura del riu Millars a l'octubre de 2015. Des d'aleshores, la Guarderia del Consorci realitza un seguiment actiu d'aquesta espècie tan rara i escassa en els trams baixos dels rius valencians.

Galeria multimèdia

Imatges

Llúdries en el Millars Llúdries en el Millars_3 Llúdries en el Millars_2

Veure més imatges

Destaquem
App Banner Sala de prensa Bústia Ciutadà Venta d'entrades Accés a la seu electrònica interior Banner Cita Previa
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es