Inici

La desembocadura del Millars torna a ser un riu de vida gràcies a les pluges d'octubre i novembre

tornar Imprimir

divendres, 23 de novembre de 2018

Sala de premsa, Medi Ambient

Riu Millars_4

La desembocadura del Millars torna a ser un riu de vida gràcies a les pluges d'octubre i novembre

El Millars al seu pas pels termes municipals d'Almassora, Borriana i Vila-real torna a ser un riu autèntic gràcies a les pluges de l'últim episodi de gota freda del passat mes d'octubre i del temporal de llevant d'aquests dies de novembre. Els embassaments de capçalera del Millars com són Arenós, a la Pobla d'Arenós, i Sitjar a Onda, han arribat al límit de la seua capacitat d'emmagatzematge i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer està duent a terme desembassaments tècnics. Aquesta circumstància provoca que el cabal del Millars al seu pas pel paisatge protegit de la desembocadura mantinga des de fa vora un mes un cabal d'aigua permanent i considerable. 

Aquesta situació extraordinària no es produïa des de fa més d'un any. De fet, el més habitual és contemplar els últims 10 quilòmetres del riu amb un cabal d'aigua intermitent, principalment des del pantanet de Santa Quitèria fins a la depuradora d'Almassora, des d'on s'aboquen les aigües netes al llit del riu. Des d'ací fins a la Mediterrània, el Millars torna a tindre un cabal mínim d'aigua. Normalment és freqüent veure'l sec i sense una gota d'aigua la confluència del Millars amb la rambla de la Viuda o l'assut de Borriana, també conegut com de les Revalladores. 

La gola sud del riu Millars ubicada entre els termes municipals de Borriana i Almassora també es troba oberta a la Mediterrània des de fa més d'un mes. Aquesta circumstància està provocant canvis importants en les condicions ecològiques del riu. Per exemple espècies de peixos com les llises o els llobarros estan penetrant a més d'un quilòmetre riu amunt de la desembocadura. Una altra circumstància que pot afavorir considerablement la biodiversitat del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars és l'entrada d'angules, els alevins de les anguiles (Anguilla anguilla), des de la Mediterrània cap a la gola sud aprofitant que el riu i la mar estan connectats. Una altra circumstància important que aporta el Millars quan duu aigua és la presència continua de llúdries (Lutra lutra) des de l'eixida de l'embassament del Sitjar fins a pràcticament la desembocadura. També aquests dies ha augmentat considerablement la presència de rapinyaires i d'aus aquàtiques com diverses espècies d'ànecs, polles d'aigua (Gallinula chloropus), fotges comunes (Fulica atra) i corbes marines grosses (Phalacrocorax carbo), entre d'altres.

A banda de les aus aquàtiques, els mamífers, els macroinvertebrats i els peixos d'aigua dolça, un dels grans beneficiats d'aquesta situació és el mateix Mediterrani. El riu Millars està abocant de nou aigua dolça a la mar. Aquesta situació natural és immillorable per a tota mena d'organismes marins. El riu Millars transporta sals minerals en suspensió que aboca a la Mediterrània. El fitoplàncton marí, éssers vius d'origen vegetal, s'alimenta de les sals minerals i alhora el zooplàncton marí, éssers vius minúsculs d'origen animal, s'alimenta del fitoplàncton. En aquelles zones on hi ha una abundància de zooplàncton es produeixen grans concentracions de peixos, normalment xicotets pelàgics com la sardina o l'aladroc i altres espècies que s'alimenten d'aquest zooplàncton com són els crustacis entre els quals destaquen les gambes, els llagostins, els crancs, les galeres i altres. Per tant, el riu Millars amb el seu cabal d'aigua permanent està donant riquesa a la Mediterrània, una situació que afavoreix significativament el sector pesquer professional de la província de Castelló, sobretot dels ports pesquers més pròxims al riu com són Borriana i Castelló.

Galeria multimèdia

Imatges

Riu Millars_3 Riu Millars_2 Riu Millars_1
Destaquem
App Banner Sala de prensa Bústia Ciutadà Venta d'entrades Accés a la seu electrònica interior Banner Cita Previa
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es