Inici -> Àrees -> Comunicació -> Sala de premsa

El Consorci del riu Millars confirma la presència de clòtxina zebrada al Paisatge Protegit de la Desembocadura

dimecres, 13 de febrer de 2019

Presència de clòtxina zebrada al Millars_3

El Consorci gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars format pels ajuntaments de Borriana, Almassora i Vila-real, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana corrobora l'aparició d'exemplars de clòtxina zebrada (Dreissena polymorpha) enfront de la presa de l'assut comunitari d'Almassora i al pantanet de Santa Quitèria. No és la primera vegada que apareix, fa 7 anys es van trobar exemplars a les parets de l'embassament de Santa Quitèria després d'una baixada pronunciada del cabal. 

La clòtxina zebrada és un mol·lusc bivalve que viu tant en aigües dolces com salobres. Es tracta d'una espècie invasora i molt danyosa originària de països de l'Àsia central que s'ha aclimatat a viure perfectament als rius i embassaments mediterranis. La Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (UICN) ha inclòs la clòtxina zebrada entre les 100 espècies exòtiques més danyoses del món. L'any 2001 va aparéixer per primera vegada a Espanya. Concretament ho va fer al terme municipal de Riba-roja d'Ebre (Tarragona). Un dels primers problemes que va ocasionar va ser obturar les reixes de la central hidroelèctrica de Riba-roja. L'any 2013 el Ministeri de Medi Ambient va incloure la clòtxina zebrada en el Catàleg espanyol d'espècies exòtiques invasores a causa de l'extraordinària expansió i afecció en els ecosistemes fluvials espanyols. Els bivalves exòtics han saltat de l'Ebre al riu Millars per mitjà de la pesca esportiva o el trasllat d'embarcacions lleugeres esportives. Des del punt de vista ecològic les clòtxines zebrades ocasionen un gran impacte ja que alteren els ecosistemes aquàtics. Tenen una gran capacitat de reproducció i resistència, cosa que dificulta enormement la seua erradicació dels ecosistemes fluvials. Són extraordinaris filtradors de l'aigua i, per tant, provoquen una disminució generalitzada del fitoplàncton que, finalment, provoca un empitjorament de les aigües. També ocasionen el desplaçament i la desaparició dels bivalves autòctons. Des del punt de vista de les infraestructures hidràuliques el seu perjudici és enorme, ja que s'incrusten en canonades, bombes, filtres, reixes i altres elements que formen part d'aquesta enginyeria.

La Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX), com a mesura de prevenció, ha instal·lat 61 cartells informatius per tots els embassaments de la Confederació amb presència o no de l'espècie invasora amb l'objectiu d'avisar els usuaris. Aquesta campanya divulgativa va adreçada especialment als pescadors continentals i als practicants d'esports aquàtics per a avisar-los del greu perill que suposa l'expansió de l'espècie.

És originari dels mars Caspi, Aral i Negre, de països de l'Àsia central com Kazakhstan, Uzbekistan, Turkmenistan o Azerbaidjan. A partir del segle XIX va començar a expandir-se per tota Europa mitjançant les larves incrustades en el casc de diferents embarcacions.

Galeria multimèdia

Imatges

Presència de clòtxina zebrada al Millars_2 Presència de clòtxina zebrada al Millars Presència de clòtxina zebrada al Millars_1
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es