Inici -> Àrees -> Policia Local -> Informació útil per al ciutadà

Estafes més freqüents

1.- Estafa de l'estampeta

La víctima és abordat per una persona que aparenta ser disminuït psíquic, que ensenya una bossa plena de bitllets d'elevat valor. L'estafador no dóna cap importància al que porta dient-li a la víctima que en la bossa porta estampetes. És en aquest moment quan un altre casual ciutadà s'acosta i convenç la víctima perquè li compre la bossa a l'estafador i fins i tot l¿acompanya al banc perquè no li passe res. Quan la víctima obri la bossa comprova que no conté bitllets sinó embolics de retalls de paper.

2.- Els trilers

Freqüent en fires i mercats ambulants. Un grup de llestos posen en una taula o caixa de cartó, tres gobelets, una boleta i comencen a fer com si apostaren a endevinar davall de quin gobelet està la boleta, i sempre guanyen. Quan et convencen per a jugar sempre encertes fins que jugues una quantitat important. L'estafador que mou la boleta té una habilitat especial per a ocultar la boleta de manera que mai encerte la persona que aposta.

3.- Estafa del Natzaré

L'estafador crea una societat mercantil que comença a efectuar compres a uns incauts proveïdors, en un principi abona les primeres adquisicions en efectiu, fins que aconseguix obtenir la confiança d'aquells. Els proveïdors estan encantats que els paguen amb diners efectius només lliurar la comanda, així que no protesten quan els fa una compra realment gran i empra com a forma de pagament lletres de canvi i pagarés, domiciliats contra comptes bancaris sense fons i, abans que vença el primer termini, l'estafador ha venut tot a meitat de preu i ha desaparegut.

4.- Estafa del Tocomocho

L'estafa sol desenvolupar-se en llocs de trànsit (estacions, caixers, etc.) Una persona s'acosta amb un bitllet de loteria premiat i que per les presses no pot cobrar. L'amic vol vendre-te¿l per molt menys del premi que conté. Per a donar major credibilitat interromp un altre aparent transeünt (ganxo) que sol afirmar l'autenticitat del premi exhibint un llistat de bitllets premiats en un periòdic antic. La víctima accedeix a aportar la quantitat dels diners premiats i quan va a recuperar-lo a la finestreta de la loteria comprova que el bitllet és fals.

5.- Estafa de l'instal·lador

· Els estafadors es personen en el domicili de la víctima. Van vestits amb una granota de treball i normalment manifesten ser instal·ladors d'una empresa de gas i vénen a realitzar una revisió tècnica. Normalment es limiten a canviar un tros de la goma del gas i posteriorment cobren preus abusius. Comprove que realment són els operaris de l'empresa subministradora.

6.- Estafa del reemborsament

· Les víctimes paguen 60€ cada un per a rebre contra reemborsament una invitació per a acudir a un congrés benèfic, suposadament organitzat per una agència informativa que desconeixia l'assumpte, en el qual rebrien un premi valorat en 2.000€.

7.- Estafa del llaç libanés

La manera en què es perpetra és la següent: els estafadors introdueixen l¿anomenat llaç que sol ser, la majoria de les vegades, una cinta magnetoscòpica, generalment pel·lícula de cassets de vídeo o bé el material utilitzat en les radiografies, perquè el caixer no reconega la introducció d'una targeta en aquest. D'aquesta manera, la víctima, quan arriba al caixer per a realitzar qualsevol transacció, de seguida comprova que la targeta s'ha quedat encallada en la ranura i que no pot operar. En aquest moment, apareix un dels estafadors i es fa passar per bon samarità i li ofereix ajuda. Li facilita el seu telèfon mòbil i li diu que es comunique amb la sucursal bancària perquè allí l¿ajuden".

A l'altre costat de la línia es troba el segon estafador, que li demana a la víctima que marque vuit xifres en el telèfon; les últimes quatre han de ser les del número de seguretat de la targeta de crèdit.

Quan s'ha realitzat aquesta operació, la víctima contempla amb estupefacció que, a pesar de tot, la targeta de crèdit no és tornada pel caixer, així que finalment abandona el lloc, moment en el qual els estafadors aprofiten per a recollir-la i utilitzar-la, en conéixer el seu codi d'accés.

8.- La silicona

La silicona: menys artesà i complicat que els anteriors, consisteix senzillament a introduir qualsevol tipus d'objecte que obture l'eixida de diners del caixer automàtic. Una vegada que l'usuari, desesperat, abandona el caixer automàtic, els estafadors aprofiten per a desbloquejar la terminal i traure els diners.

9.-Ofertes de treball

S'anuncien generalment en les pàgines d'ofertes d'ocupació dels diaris. Els teleoperadors realitzen un llarg qüestionari, prolonguen així al màxim la duració de la telefonada. De vegades, sol·liciten inclús una fotografia o un currículum per escrit per a donar una aparença de credibilitat a l'estafa. Però en realitat, mai es rep resposta ja que els treballs no existeixen.

10.- Regals i premis

L'usuari rep una telefonada, una carta o un correu electrònic on se li informa que ha guanyat un sorteig o que una empresa ha decidit fer-li un regal. Per a més informació, una línia 906. La telefonada a aquest número pot tenir diversos resultats: una convocatòria a una presentació comercial on s'intentarà que l'usuari compre un producte, l'assistència del qual és indispensable per a rebre el regal; l'explicació que el regal consisteix en unes quantes nits en un hotel o apartament, però amb la condició d'abonar el menjar o unes suposades despeses de gestió; la confirmació d'un fantàstic regal, del qual únicament caldrà pagar unes despeses d'enviament sospitosament altes; i inclús un llarg missatge gravat que avisa que totes les línies estan ocupades.

11.- Pàgines web gratuïtes

Nombroses pàgines web, generalment eròtiques o pornogràfiques, que s'anuncien com gratuïtes condicionen el seu visionat a què l'usuari instal·le en el seu ordinador un programa, ocultant o dissimulant que la seua funció és desconnectar el mòdem per a tornar-lo a connectar a internet, però a través de línies 906. Tenint en compte les elevades tarifes d'aquestes línies, l'internauta pot arribar a pagar fins i tot més de 60 euros per una hora de connexió a la xarxa.

12.- Línies eròtiques

De vegades, el que es presenta com una conversació eròtica es redueix a una simple gravació. Així mateix, els que atenen aquests telèfons fan el que es puga, com en la resta de línies 906, per prolongar al màxim les telefonades.

Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es