Inici -> Àrees -> Medi ambient -> Sensibilització ambiental

Programa de voluntariat ambiental

Programa de voluntariat ambiental

tornar Imprimir

Objectius:

L'Ajuntament de Vila-real, a través de la Regidoria de Sostenibilitat, impulsa el Programa de Voluntariat Ambiental, destinat a millorar l'espai del riu Millars, amb el qual es pretén implicar la ciutadania en el manteniment, la conservació i l'estima del nostre paratge natural més apreciat.

La superfície forestal de Vila-real s'estén sobre 121 hectàrees, la major part d'elles a la zona del Millars. Es tracta de posar en marxa actuacions que ens ajuden a prevenir incendis forestals, sobretot en relació amb les problemàtiques associades a les àrees en les quals la massa forestal està barrejada o en contacte amb terrenys agrícoles, industrials o residencials.

El Programa de Voluntariat Ambiental ofereix formació teòrica i eixides de camp per a inventariar, cartografiar i senyalitzar els punts vulnerables de risc d'incendis, amb la implicació consegüent de la ciutadania i la difusió del nostre medi forestal. A més, la participació en la campanya es pot convalidar per crèdits lectius per a aquells voluntaris que siguen alumnes de la Universitat Jaume I.

Activitats:

El Programa de Voluntariat Ambiental ofereix formació i estada gratuïta a l'Alberg Municipal.

Els set mòduls del programa, un per dia, aborden qüestions com la figura del voluntari, el coneixement del terme i del medi del Millars, la prevenció d'incendis forestals o el coneixement de la cartografia i l'orientació, a més d'un mòdul específic per a la identificació i catalogació dels punts vulnerables de patir incendis forestals.

En la segona edició realitzada, els alumnes del programa formatiu van instal·lar punts informatius per a la prevenció d'incendis forestals al Millars. En aquests punts, els voluntaris van recopilar informació sobre la percepció dels visitants del Termet amb una enquesta sobre qüestions com ara amb quina freqüència visiten el paratge, si coneixen què és un paisatge protegit o el motiu de la visita, a més d'informar-los de la prohibició de fer foc al paratge o com actuar en cas d'incendi.

Mitjans:

La formació teòrica es du a terme al Centre d'Educació Ambiental El Termet.
El projecte compta amb la col·laboració de la Universitat Jaume I, a través de l'Oficina de Cooperació al Desenvolupament i la Solidaritat i el seu programa UJI-Voluntària, Creu Roja Vila-real, Protecció Civil, la unitat de Policia Rural de la Policia Local, el Consorci Provincial de Bombers de Castelló, el Centre Excursionista de Vila-real, Fundació Diagrama, Tragsa i el Consorci Gestor del Paisatge Protegit del Millars, a més del suport de la Conselleria de Governació i Justícia.

Temporalització:

  • 1a edició: del 14 al 20 d'octubre
  • 2a edició: del 28 de juliol al 2 d'agost
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es