Inici -> Àrees -> Medi ambient -> Flora

Flora

OBJECTIUS:

L'objectiu principal es donar a conèixer la vegetació existent al nostre municipi.

El municipi de Vila-real pertany a l'ecosistema litoral, sector valencià tarraconense, situat en el pis bioclimàtic termomediterrani i mesomediterrani inferior.
El terme municipal de Vila-real presenta el 96% del sòl d'ús agrícola amb cultiu efectiu i el 4% restant és improductiu. Aproximadament en la totalitat del sòl el cultiu és de cítrics, tan sols hi ha una xicoteta zona on es cultiven hortalisses.

Les varietats de cítric existents són:

 • SATSUMES: clausellina, okitsu i owari.
 • HÍBRIDS: ellendale, fortune, kara, nova i ortanique.
 • CLEMENTINES: arrufatina, clementard, clementina fina, clemenules, esbal, hernandina, marisol, orofrande, oronules, oroval, tomaquera, loretina, beatriz, clemenpons i nour.
 • NAVEL: lane late, navelate, navelina, newhall, washington, caracara i powel.
 • BLANQUES: salustiana i València late.
 • SANG: Sanguinelli.
 • LLIMES: fino i verna.

A més a més de les espècies de cultiu, es troben formacions de caràcter nitròfil, associades a l'acció antròpica i generalment producte de les activitats d'adobat dels cultius, en camps de cultiu i camins.

La vegetació climàtica del municipi correspon al domini Querco-Lentiscetum format per coscollars (Quercus coccifera) amb llentiscle (Pistacia lentiscus) i margalló (Chamaerops humillis), amb restes de pinedes de Pinus halepensis pràcticament desapareguts.

Les poques masses arbòries o arbustives existents es redueixen als aiguavessos dels barrancs del municipi i del riu Millars, així com en algunes xicotetes parcel·les particulars, pròximes a aquests.En el riu Millars destaca la presència de masses de pinedes de pi blanc (Pinus halepensis) i pi pinyoner (Pinus pinea) localitzats en la zona del Termet. En el tram alt del Millars, des del pont de la CV-10 fins a la zona de Santa Quitèria, es troba una formació vegetal predominantment arbustiva, formada per matoll mediterrani esguitat de pi blanc o garrofers. Les formacions arbòries de bosc de ribera apareixen representades únicament en el tram alt de la zona en estudi. En aquesta zona apareixen boscos densos de xop i àlber.

Gràcies a la Llei 3/1993, de 9 de desembre, forestal de la Comunitat Valenciana, s'ha realitzat un inventari forestal de tota la comunitat. En el terme municipal de Vila-real hi ha tan sols xicotetes porcions de sòl forestal. Aquesta zona forestal la trobem en un xicotet tram al llit del riu Anna, al barranc de Ràtils i, en una major proporció, al llit del riu Millars; també hi ha una xicoteta porció de sòl forestal entre el barranc de Ràtils i el riu Anna.

ACTIVITATS:

 • Senda Ecològica: recórrer el passeig del Botànic Manuel Calduch per a conèixer un poc més sobre la flora que es pot trobar en aquest territori.
 • Ruta Turística i Gastronòmica de la Taronja. Duta a terme per una veí del municipi suportada per l'Ajuntament de Vila-real, permetrà als visitants conèixer de primera ma el cultiu de cítrics tradicional de la zona.
 • Dia de l'arbre. E xiquets i xiquetes de 5º de primària s'encarreguen de plantar un arbre en el parc més proper a la seva escola. D'aquesta manera es pretén fomentar entre els més menuts la consciència ambiental i el respecte per l'entorn natural.
 • Tractament d'eliminació de la canya invasora i l'adequació de l'àrea fluvial per a la recuperació de la zona de platja a la revolta del riu de la Mare de Déu de Gràcia.
 • Senyalització de les espècies vegetals presents al paratge del Termet de Vila-real a càrrec del centre de reeducació de menors Pi Gros de Castelló, adscrit a la secció de secundària de l'IES Matilde Salvador de Castelló.

MITJANS:

Banco de Datos Biodiversidad

TEMPORALITZACIÓ:

Durant tot l'any

Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es