Inici -> Àrees -> Normalització Lingüística -> El nom és Vila-real

El nom és Vila-real

Vila-real és l'única denominació oficial de la ciutat

El nom de la nostra ciutat és Vila-real. Des de l'any 2006, el municipi adopta la denominació oficial i única de Vila-real en lloc de la forma bilingüe Vila-real/Villarreal que es mantenia fins aleshores i que va contribuir a generar confusions en l'escriptura del topònim de la ciutat. L'única forma correcta és Vila-real, una sola paraula amb guionet i r minúscula.

El Ple de l'Ajuntament de Vila-real va aprovar el 27 de febrer de 2006 per unanimitat de tots els grups amb representació en el consistori la denominació oficial i única de Vila-real, en lloc de la forma bilingüe Vila-real/Villarreal. El Decret 180/2006, d'1 de desembre, del Govern valencià ratifica la decisió municipal, per la qual cosa el topònim oficial de la ciutat adoptarà des d'aleshores exclusivament la forma Vila-real.

En aquesta decisió, fruit del consens polític i social, van tenir un pes específic les indicacions de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, així com els problemes d'escriptura que planteja la doble denominació de la nostra ciutat, que provoca la proliferació de diverses grafies errònies.

Amb aquest acord, es culmina el procés iniciat amb la introducció de la forma bilingüe l'any 1982 (Vila-real/Villarreal), que substituïa l'anterior denominació Villarreal de los Infantes, que apareix per primera vegada en la documentació municipal l'any 1940.

La forma Vila-real, que es considera tradicional i valenciana, té una prova iconogràfica excepcional en les parets del Palau de la Generalitat Valenciana, en una tela de Joan de Sarinyena (1592) en la qual estan retratats els representants del Braç Reial de les Corts Valencianes, en el nostre cas porta escrit el nom Vila-real.

El nom és Vila-real

1. Per què real i no reial? Perquè la denominació original de Ville Regalis (dues paraules en llatí), atorgada pel rei Jaume I el 20 de febrer de 1274 en la Carta Pobla, ha evolucionat a la forma simplificada Vila-real, la qual ja es documenta en textos de sant Vicent Ferrer o de Jaume Roig i presenta la variant arcaica real i no reial (forma actual de l'adjectiu derivat de rei).

2. Per què amb guionet? Perquè el guionet és un signe ortogràfic que serveix per a unir paraules compostes en què el primer element acaba en vocal i el segon comença per r, s o x, com és el cas de Vila-real, Torre-xiva o Vila-seca.

3. Per què -r minúscula? Perquè Vila-real és una única paraula i no dues. En les paraules compostes, només s'escriu en majúscula la lletra inicial del primer element com és el cas de Sud-àfrica i Vila-real.

Com podeu col·laborar en aquesta campanya?

La Regidoria de Normalització Lingüística posa a l'abast de la ciutadania dues eines per a col·laborar en la detecció de les escriptures incorrectes del topònim, com són l'adreça normalitzacio@vila-real.es i un servei de WhatsApp (606 395 976), a través dels quals ens podeu fer arribar qualsevol incidència relacionada amb el nom de la ciutat. Si disposeu d'una imatge, ens la podeu enviar també.

Atés que el nom de la nostra ciutat s'escriu malament en la majoria de xarxes socials i localitzadors d'internet, us facilitem cartes model (en valencià, castellà i anglés), que es poden enviar a Facebook i Microsoft Bing Maps per a sol·licitar que corregisquen l'error en l'escriptura del topònim i utilitzen la denominació oficial i única de Vila-real.

També s'ha creat un GIF animat amb el lema «El nom és Vila-real» per a xarxes socials. L'objectiu d'aquesta iniciativa és donar visibilitat a l'escriptura correcta del nom de la ciutat en xarxes socials perquè tota la població en general, i especialment la gent més jove, el puga utilitzar especialment en Facebook, Instagram, WhatsApp i Twitter, ja que la col·laboració de la ciutadania és fonamental per a l'èxit d'aquesta campanya. A més, els departaments municipals amb xarxes socials pròpies han incorporat el GIF animat a les seues publicacions.

GIF

Descàrrega d’arxius

Descargar archivo

El nom és Vila-real
Tipus d'arxiu: PDF | Valencià

Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es