Inici -> Àrees -> Relacions institucionals -> I Congrés Iberoamericà de Mediació Policial -> Presentació

Presentació

Presentació

En l'àmbit informal, la Policia Local és percebuda pels ciutadans com l'operador social de referència, per la seua capacitat de resposta i per la diversitat de recursos amb què està relacionada professionalment. En l'àmbit formal hi ha lleis, normes, disposicions, etc., que estableixen les seues responsabilitats des de la certesa que es tracten d'empleats municipals. A tot això s'uneix la necessitat d'adaptar-se a una nova societat, canviant, plural i multicultural; en la qual els problemes de convivència, ben sovint esdevenen en conflictes. Per les complexitats que presenten les noves necessitats dels ciutadans i de la societat, la policia ha de trobar noves maneres de gestionar aquests conflictes, per a això necessita innovar en els seus recursos per a afrontar aquestes demandes i, en conseqüència, innovar-se.

Estem davant d'un canvi de paradigma, en el canvi d'època en l'ésser i en el fer de la Policia Local, i, per tant, es tracta d'introduir noves eines per a oferir a la ciutadania un servei que atenga millor les necessitats dels ciutadans i que produesca major satisfacció als policies locals en el seu exercici professional.

El Congrés Iberoamericà de Mediació Policial es planteja com a objectiu ser el punt d'inflexió d'aquest necessari canvi de paradigma. Les referències sobre les quals se sustenta són l'esperança i el realisme. Segons els mediadors perceben que compten amb les eines necessàries per a gestionar els conflictes i articular canvis en les relacions entre els ciutadans implicats.

Objectius

Oferir un espai de reflexió i anàlisi transdisciplinar que permeta als professionals de la mediació policial intercanviar experiències i generar consensos sobre els seus processos d'adaptació al nou paradigma i les necessitats de recursos que suposaria la seua implementació.

  • Debatre les problemàtiques socials actuals des de distints eixos transversals, en el marc de la mediació policial.
  • Conscienciar sobre la necessitat d'adoptar aquest nou procediment de mediació policial, per a oferir seguretat i benestar a la ciutadania, descartant la mentalitat de la confrontació.
  • Dissenyar el camí per a una nova policia des d'una perspectiva psicosocial complexa que treballa amb esperit de servei amb autoritat i sense autoritarisme per a fer la seua aportació a la pau i a la salut biopsicosocial dels ciutadans i de la comunitat segons els criteris establerts per l'OMS en les seues reunions d'Alma-Ata i Ottawa.

Destinataris

Policies que pertanyen als cossos i forces de seguretat, i professionals de la mediació i ciutadania en general.

Lloc de celebració

Auditori Municipal de Vila-real

Patrocina

Ajuntament de Vila-real

Comité organitzador

Regidoria de Relacions Institucionals, Ajuntament de Vila-real

Policia Local de Vila-real

Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es