Inici -> Àrees -> Policia Local -> Carta europea de seguretat viària

Carta europea de seguretat viària

Imagen Carta Europea 2014

La Carta europea de la seguretat viària és una de les principals iniciatives de la Comissió Europea per a assolir l'objectiu general de reduir a la meitat el nombre de víctimes mortals en carretera. L'objectiu de la Carta europea és: "25.000 vides a salvar". La Policia Local de Vila-real ha reduït els accidents des de l'any 2008 en un 39,1%. I l'últim any es van reduir un 8%. Respecte de les víctimes mortals per accidents de trànsit, no se n'ha produït cap des de l'any 2009.

Aquest és un problema que preocupa cada vegada més els ciutadans de la Unió Europea, perquè la creixent facilitat per a mobilitzar-se ha provocat un increment en el nombre d'accidents, ferits i morts a les carreteres. A tot Europa la seguretat viària s'ha convertit en una prioritat: associacions, institucions i companyies duen a terme iniciatives innovadores per a reduir el nombre de víctimes d'accidents de trànsit. I malgrat que últimament hi ha hagut una millora en aquest aspecte, encara queda molt per fer per a reduir el nombre d'accidents a les carreteres europees.


La seguretat viària és una de les majors preocupacions dels països d'Europa i acapara cada vegada més l'interés de tots. Augmentar la seguretat a les carreteres està en mans de tots.


Així mateix, la seguretat viària s'ha convertit en una qüestió prioritària de tots els estats membres, ja siga a escala local, regional o nacional.


Institucions, associacions i empreses participen cada dia en diverses accions dirigides a reduir la mortalitat a la carretera.


La Comissió Europea, mitjançant la Direcció General d'Energia i Transport, exerceix un paper molt important en aquest esforç i, per això, vol donar a tots els prescriptors interessats en la matèrial'oportunitat d'aportar idees i pràctiques per a aconseguir que el seu compromís amb la seguretat viària siga més visible en l'àmbit europeu.


La Carta europea de la seguretat viària és una invitació a emprendre accions concretes, avaluar-ne els resultats i continuar defensant la necessitat de reduir el nombre de víctimes mortals a la carretera.


El 31 d'octubre de 2005 la Junta de Govern Local, per unanimitat, va acordar l'adhesió a la Carta europea de la seguretat viària, el compromís de la qual va ser firmat per l'alcalde en data 16 de gener de 2006.


Ara es compleixen sis anys des que es va firmar aquest compromís i es pretén formalitzar la renovació, per segona vegada, de la Carta europea de la seguretat viària, ja que contribuirà a millorar la competència global d'Europa en aquesta matèria i atorgarà una dimensió europea a les accions futures.


Les accions a què es compromet l'Ajuntament de Vila-real per al període comprés entre els anys 2012-2015, són:

1. SEVIGRAC

Unitat de seguiment de víctimes greus per accidents de trànsit. Es tracta d'una unitat, dins de la Policia Local, que realitza un seguiment de les víctimes greus després de l'accident. Aquesta unitat se centra en 3 objectius: veure l'evolució dels ferits greus a 30 dies (i així comptabilitzar possibles víctimes mortals), avaluar l'actuació policial després de l'accident (i així poder adequar-hi millores) i l'oferiment de serveis públics diversos a les víctimes o els familiars.

2. CAMPANYA "FES CLIC, SUBJECTA'T A LA VIDA"

Exposició de vehicles sinistrats a la plaça Major; a cadascun hi haurà un faristol amb una llegenda explicativa de l'accident.
En aquest acte estaran presents membres de l'associació de dany cerebral adquirit Ateneu de Castelló, els quals informaran els assistents i repartiran tríptics confeccionats per a l'ocasió.
Paral·lelament a aquest acte es projectaran imatges o un vídeo sobre l'ús del cinturó i els sistemes de retenció infantil.
Col·locació d'un simulador de bolcada amb cinturó de seguretat en el qual es podrà experimentar l'experiència de bolcar i les conseqüències de bolcar respecte del cinturó de seguretat.
Es durà a terme una campanya de vigilància d'infraccions respecte del cinturó de seguretat i els sistemes de retenció infantil, especialment en els accessos a les escoles.
Així mateix, hi haurà unes jornades formatives, dirigides a policies, sobre el cinturó de seguretat i les conseqüències d'usar-lo.

3. IMPLANTACIÓ DEL CARRIL BICI I DE ZONES 30

4. CURSOS D'EDUCACIÓ VIÀRIA, AMPLIANT AQUESTA A LES PERSONES ADULTES, i també a centres d'ensenyament públics i privats. Un equip de policies especialitzats imparteixen classes a uns 3.755 alumnes cada any; les classes són teoricopràctiques i per a fer-les es disposa d'un parc propi d'educació viària.

5. PROJECTE DE MILLORA DEL DISSENY DE L'ESPAI URBÀ amb la finalitat d'aconseguir major visibilitat i, conseqüentment, reduir el nombre d'accidents, principalment dels atropellaments.


Per tot això, l'Ajuntament de Vila-real, mitjançant la Regidoria de Policia Local, es compromet amb diverses accions encaminades a complir els objectius abans indicats en la Carta europea de seguretat viària a renovar la seua adhesió a l'esmentada carta com a signatari.

Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es