Inici

El Museu Etnològic de Vila-real es reinventa i crea un espai "dinàmic" i "viu" per a atraure al públic familiar i escolar

dimarts, 4 de novembre de 2014

Presentació de la remodelació del Museu Etnològic

El Museu Etnològic, situat al paratge de la Mare de Déu de Gràcia de Vila-real, ha renovat la seua imatge "sense perdre la seua essència" per a reinventar-se i oferir un aspecte molt més modern, dinàmic i acord al segle XXI. "Podríem dir que hem fet una transició d'un magatzem d'obres d'art a un espai viu, atractiu i dinàmic", ha assenyalat l'edil de Cultura, Alberto Ibáñez, durant la presentació de la remodelació de la secció ceràmica, arqueològica i etnològica del Museu del Termet. 

"És una posada al dia amb la qual hem condicionat i reorganitzat els espais de manera que el visitant pot recórrer les diferents sales, que han estat pintades després de 28 anys amb colors moderns. D'aquesta manera, hem guanyat en espai i il·luminació per a destacar també algunes de les obres museístiques sense que hi haja tantes peces juntes com abans, que podien arribar a atordir i distraure l'atenció", explica el regidor. Així, per exemple, en accedir a la primera planta, el visitant veu en primer lloc el carro de bombers de principis del segle XX o les alforges del cavall que el secretari del terratinent Polo de Bernabé utilitzava per a recaptar els diners de les seues produccions, situades en un sala destinada a la etnologia que, temporalment, mostrarà peces relacionades amb els diferents oficis. Ara la sala està dedicada al camp, amb eines agrícoles, pesos i elements que eren utilitzats en els magatzems de taronja. 

"Amb aquesta nova imatge hem intentant simplificar i explicar millor als xiquets i xiquetes la forma en què vivien els seus avantpassats, la seua història i el vincle que hi ha entre la cultura i el territori, l'economia i la societat", detalla l'edil, qui avança que al gener començaran les visites guiades destinades als escolars amb unes sessions didàctiques "molt fresques i animades" que es realitzaran a una nova sala d'activitats condicionada per al públic familiar i escolar. Abans, a partir de l'1 de desembre, el Museu Etnològic obrirà per al públic en general els dissabtes i diumenges, de 10.30 a 13.30 hores, i a Pasqua s'ampliarà encara més l'horari, "ja que es tracta d'una de les instal·lacions museístiques més demandada per la gent de fora", detalla Ibáñez. 

L'edil recorda que el museu està compost per les peces procedents de donacions de veïns de Vila-real, que van des de vestits tradicionals del segle XVIII a antigues peces ceràmiques de gran valor. El centre va haver de ser tancat el 2011 per estar afectat per corcó, "en haver estat completament oblidat per l'anterior govern del PP", recorda el regidor.

Ibáñez ha volgut agrair el treball dels tècnics del Departament de Museus i el personal col·laborador de la nova imatge, "pel gran esforç realitzat i les moltes hores i voluntat dedicades" per a donar valor afegit a un museu que ara reobri les seues portes completament renovat, en permanent evolució i creixement. "La nostra aspiració ara és compaginar l'exposició dels fons propis del museu amb altres mostres temporals i itinerants i amb certes activitats d'interés públic", conclou el responsable de Cultura.

Galeria multimèdia

Imatges

Presentació de la remodelació del Museu Etnològic_3 Presentació de la remodelació del Museu Etnològic_2 Presentació de la remodelació del Museu Etnològic_1
Destaquem
App Banner Sala de prensa Bústia Ciutadà Venta d'entrades Accés a la seu electrònica interior Banner Cita Previa
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es