Inici

El 400é Aniversari de la beatificació de sant Pasqual potencia la figura del patró de Vila-real des de l'àmbit històric, cultural i patrimonial

dilluns, 30 d'abril de 2018

Presentació del 400é aniversari de la beatificació de sant Pasqual_1

Enguany es commemora el 400é Aniversari de la beatificació de sant Pasqual. Una fita històrica, cultural i patrimonial que l'Ajuntament de Vila-real vol celebrar com es mereix i per a la qual ja ha preparat les principals propostes que serviran per a commemorar l'efemèride. El regidor encarregat de coordinar els actes del 400é Aniversari, Emilio M. Obiol, ha presentat la imatge del quart centenari i ha desgranat algunes de les actuacions previstes, entre les quals destaquen el llançament d'un nou vídeo i dos llibres sobre el patró de la ciutat. 

"Com és habitual i responent a la política d'aquest equip de govern, la imatge ha sigut ideada per un dissenyador local, que ha sabut plasmar en un disseny senzill i humil, com el nostre patró, els elements més representatius de l'any que commemorem", afirma. "Aquesta és una oportunitat única per a mostrar l'orgull que representa per a la nostra ciutat comptar amb una figura com la de sant Pasqual", assenyala.

"No tots els dies se celebren 400 anys", valora Obiol, qui puntualitza que, segons consta en la documentació municipal, el tercer centenari de la beatificació del patró de la ciutat no va poder celebrar-se. "El bienni de 1917 i 1918 va ser molt difícil per a la nostra terra, per la qual cosa es van haver de suspendre els actes previstos", recorda Obiol. 

"D'aquesta manera, fa quasi 200 anys que no es commemora aquesta efemèride tan assenyalada i, per això, creiem important començar per algunes propostes que configuraran una agenda més completa", apunta. La primera d'elles serà la continuació del vídeo Passos de sant Pasqual, creat per al centenari del patronat, amb un segon documental dedicat a la basílica, el convent i la Reial Capella. A més, el primer reportatge es repartirà amb els principals mitjans escrits durant les festes de setembre perquè arribe a les cases.

A més del documental audiovisual, la programació del 400é Aniversari de la beatificació inclourà l'edició de dos llibres. "No seran llibres a l'ús sobre la biografia del sant, sinó que se centraran en dos vessants molt diferents, amb un punt de vista diferent al que estem acostumats", afirma Obiol. El primer presentarà a sant Pasqual al món i també relacionarà el sant amb la cuina, la gastronomia i els aliments, mentre que el segon serà una recopilació de textos de caràcter teatral sobre el patró de la ciutat, amb diverses obres recuperades des del segle XVII fins al XX i que engloben actes sacramentals, comèdies i versos teatralitzats. 

Aquestes actuacions se sumaran a l'obra musical que prepara el Fill Predilecte Rafael Beltrán Moner, amb textos de Jacinto Heredia, o les visites guiades gratuïtes a la basílica. "Però si d'alguna cosa podem estar orgullosos i agraïts és de la pròxima construcció del Centre de recepció de visitants de Sant Pasqual, gràcies al compromís adquirit per la Diputació de Castelló", assenyala. Amb un pressupost de prop de 70.000 euros, l'espai que actualment alberga les oficines i les reunions de la Fundació de Sant Pasqual es convertiran en un "centre digne i a l'altura del patró, dinàmic i totalment condicionat per a la recepció dels turistes". A aquesta iniciativa, se sumaran altres esdeveniments de tipus religiós i cívic, entre els quals destaca la recuperació de les campanes i carilló de la basílica, "gràcies al compromís i la implicació del Fill Predilecte de la ciutat José Gómez Mata", conclou.

Galeria multimèdia

Imatges

400é aniversari de la beatificació de sant Pasqual Presentació del 400é aniversari de la beatificació de sant Pasqual
Destaquem
App Banner Sala de prensa Bústia Ciutadà Venta d'entrades Accés a la seu electrònica interior Banner Cita Previa
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es