Inici

Dolores Cano, Francesc Tàrrega, José Ortells i Angelina Abad se sumaran a l'elenc de Fills Predilectes de la ciutat

tornar Imprimir

dilluns, 14 de gener de 2019

Sala de premsa, Cultura, Ajuntament

Dolores Cano, Francesc Tàrrega, José Ortells i Angelina Abad se sumaran a l'elenc de Fills Predilectes de la ciutat

El guitarrista Francesc Tàrrega, l'escultor José Ortells, la poetessa Angelina Abad i la matrona Dolores Cano s'incorporaran de manera oficial a l'elenc de Fills Predilectes de la ciutat. La Junta de Portaveus celebrada la setmana passada va mostrar la seua unanimitat per al reconeixement de la matrona, que se suma així a l'acord recent per a oficialitzar els honors a Ortells, Abad i Tàrrega.

"A pesar que Tàrrega és, sense cap dubte, el vila-realenc més il·lustre i internacional, compositor únic que va marcar la història de la guitarra, es donava la incongruència que no havia sigut mai reconegut per la seua ciutat natal com a Fill Predilecte, la màxima distinció que podem atorgar", assenyala l'alcalde, José Benlloch. A aquesta circumstància s'uneix la necessitat d'oficialitzar els reconeixements de José Ortells i Angelina Abad, que es compten entre els honors de la ciutat des de la dictadura de Primo de Rivera però mai van ser confirmats per una votació oficial. També s'incorporarà a aquests títols honorífics Dolores Cano. "A Vila-real ens sentim orgullosos de la nostra gent i de la nostra història, per això és important que reconeguem amb l'honor que mereixen aquells que han contribuït a fer de Vila-real la ciutat avançada, rica en cultura i compromesa que som", agrega. 

Angelina Abad Cantavella (1893-1965). En una societat rural com la del Vila-real de l'època i en un àmbit, el de la cultura, històricament vetat a les dones, Angelina Abad, mestra, escriptora i poetessa, va participar de manera activa en els cercles culturals del moment, relacionant-se amb els intel·lectuals de l'època. Va col·laborar amb periòdics i revistes, escrivint articles, cròniques i poesies. Acudia a tots els esdeveniments socials i culturals als quals era convidada, sempre molt arrelada al seu Vila-real natal. 

José Pascual Ortells López (1887-1961). Sent un xiquet amb dots innats per al dibuix i el modelatge, els seus pares, José i Ana, el porten al taller de Pascual Amorós. Amb 16 anys, comença estudis a l'Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles de València i, abans dels 20, ja havia participat en exposicions col·lectives a Madrid i Barcelona. Durant la seua trajectòria, plena de reconeixements i premis, aconsegueix una beca de la Real Academia de San Fernando que li va permetre viure cinc anys a Roma i a París, i, el 1941, obté per oposició una plaça d'escultor anatòmic a Madrid. La seua obra pot veure's en ciutats de tota Espanya i va participar en exposicions a Europa i Sud-amèrica. Pocs mesos abans de morir, el Govern d'Espanya el nomena Comendador de l'Orde Civil d'Alfons X el Savi. 

Francesc d'Assís Tàrrega i Eixea (1852-1909). Reconegut en vida com un autèntic geni de la guitarra, és encara hui admirat i reconegut com el vila-realenc més internacional. En les seus gires com a instrumentista, va recórrer Espanya, França, Anglaterra, Itàlia i Suïssa. També va destacar com a mestre i, principalment, com a compositor, amb peces úniques que donen al mestre la seua talla d'universalitat i immortalitat. Les obres més conegudes de Tàrrega han sigut instrumentades per a orquestra, com Capricho árabe i Recuerdos de la Alhambra, i han inspirat músics actuals com Mike Oldfield, Shakira o Silvio Rodríguez. 

Dolores Cano Royo (1858-1925). Pertanyent a una saga de matrones (la seua mare, Bàrbara Royo, i la seua àvia, María Ferrer, ja ho van ser), va ser una de les primeres dones a obtenir el títol d'Infermeria a la Universitat de València, revalidant el títol de matrona el 1891. La seua formació li va permetre introduir les innovacions europees en el camp de la higiene i, gràcies a la seua activitat, les dones de Vila-real de finals del segle XIX i principis del XX van poder tenir parts més segurs, reduint-se considerablement la mortalitat per febre puerperal, així com la mortalitat infantil. 

Destaquem
App Banner Sala de prensa Bústia Ciutadà Venta d'entrades Accés a la seu electrònica interior Banner Cita Previa
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es