Inici

Vila-real allargarà la vida útil del Cementeri Municipal amb una inversió de 400.000 euros per a l'ampliació de blocs de nínxols

dijous, 4 d'agost de 2022

Cementeri Municipal_1

L'equip de govern de Vila-real treballa fa temps en un pla d'ampliació del cementeri que garantisca espai per a enterraments a mitjà i llarg termini, un pla que se substanciarà en la seua primera fase en el Ple extraordinari que celebrarà demà la corporació i en el qual s'aprovarà destinar un total de 417.248 euros a la construcció de 48 blocs de nínxols de quatre altures, amb els quals quedarà garantit l'espai per a inhumacions durant els pròxims cinc anys. Per a fer-ho possible, l'alcalde, José Benlloch, ha introduït en la modificació de crèdits que s'aprovarà demà la baixa de les partides per a la rehabilitació de l'alqueria del Botànic Calduch i l'intercanviador de transports en l'estació de Renfe, les licitacions dels quals van quedar desertes a causa de l'alça exponencial de costos derivada de la guerra d'Ucraïna, la inflació i la crisi energètica.

"La construcció de nous nínxols en el cementeri és una necessitat urgent en aquests moments, en la qual estem treballant ja des de fa temps. El nostre compromís ha sigut sempre fer tots els possibles perquè els vila-realencs puguem continuar enterrant els nostres éssers estimats en l'actual cementeri i no haver de crear un segon cementeri, com en el seu moment pretenia el PP", assegura l'alcalde. Benlloch recorda, a més, que "el PP va arribar a projectar aquest segon cementeri en una ubicació allunyada de l'actual, i van malgastar un milió d'euros en un terreny per a res, un altre exemple dels empastres que heretem del govern popular". Amb aquest objectiu, a més de les obres d'urgència en execució, s'ha dissenyat un pla de xoc per a garantir l'espai d'enterraments durant almenys 5 anys, mentre s'avança en el disseny d'un pla a llarg termini.

Aquesta obra consistirà en l'ampliació de blocs de nínxols situats a la part antiga del cementeri on "hi ha possibilitat tècnica i superfície suficient per a prolongar alguns dels blocs". La previsió és aconseguir mig miler de nínxols, una xifra que cobrirà les necessitats per a una ciutat com Vila-real en un lustre, segons els càlculs tècnics. La inversió prevista per a fer possible aquesta ampliació de nínxols s'ha xifrat en 417.000 euros, que s'habilitaran en el pressupost municipal a través d'una modificació de crèdits i es finançaran a partir de les baixes pressupostàries d'obres que no han pogut tirar endavant per l'increment de costos de fins a un 40% per damunt dels preus de licitació. En concret, es deixen sense dotació les partides de l'alqueria del Botànic Calduch i l'intercanviador de transports de l'estació de trens.

"Teníem moltes il·lusions en aquests dos projectes, però la realitat és la que és i en aquests moments no podem tornar a traure a licitació unes obres pel 40% més del que teníem previst, quan no sabem si d'ací a uns mesos els preus tornaran a canalitzar-se. I licitar un projecte quan no tens garanties que es puga executar i quede a mig construir és una cosa que aquest govern, a diferència dels que ens van precedir, no farem", valora Benlloch. "Tampoc podem tenir 400.000 euros bloquejats quan fan tanta falta per a tantes coses, com garantir el lloc on poder donar sepultura als nostres éssers estimats", puntualitza.

El primer edil ha recordat que l'equip de govern no ha deixat de treballar en la millora del cementeri, però en els últims mesos els projectes de construcció de panteons verticals i la rehabilitació de nínxols la concessió dels quals ha caducat s'han demorat més del que es preveu. El 2017 l'actual equip de govern va emprendre un pla de remodelació integral del cementeri, amb el qual es van obtenir 620 unitats de soterrament en total, entre la creació de més de 400 noves unitats i la remodelació dels espais ja existents. Des de llavors, s'ha continuat amb la remodelació del mur perimetral, la reparació de cobertes i la millora de voreres i zones per als vianants.

Destaquem
App Banner Sala de prensa Bústia Ciutadà Venta d'entrades Accés a la seu electrònica interior Banner Cita Previa
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es