Inici

La 'platja' del Millars s'obri al públic després de la primera fase de la restauració ambiental a la revolta del riu

dijous, 26 de juny de 2014

Restauració ambiental del meandre del Millars

El Millars té des d'aquesta mateixa setmana una nova zona de platja a la revolta del riu de la Mare de Déu de Gràcia, després dels treballs de restauració i condicionament de la zona empresos per la Regidoria de Sostenibilitat per a l'eliminació de la canya invasora i l'adequació de l'àrea fluvial. D'aquesta manera, els veïns i visitants de Vila-real poden accedir ja al tram del riu condicionat per al seu ús públic, una vegada culminades les primeres fases del projecte de restauració ambiental. 

En aquestes primeres fases, els treballs han consistit en el desbrossament de la zona situada al sud del meandre del Millars, entre la piscina municipal del Termet i el riu aproximadament fins a l'inici de la senda botànica, per a l'eliminació del canyar invasor, així com per a la neteja del sòl i la remodelació del talús. "Feia dècades que no s'actuava en aquesta zona del riu i la vegetació invasora, principalment canyar que en alguns casos arribava als quatre metres d'altura, havia desplaçat espècies autòctones, a més d'impossibilitar el gaudi del paratge natural per part de la ciutadania", recorda el regidor de Sostenibilitat, Xus Sempere. "Per aquest motiu, vam decidir escometre la restauració ambiental de la zona, des de criteris de conservació i recuperació de l'espai natural", afegeix. 

Per a això, en les zones de major vulnerabilitat els desbrossaments s'han realitzat de manera manual, amb la finalitat de mantenir els boscos existents com ara xops, àlbers, oms o lledoners, mentre que en les masses de canyes s'han realitzat desbrossaments mecànics. A més, s'han extret els primers 20 centímetres de sòl, on es concentren la major part dels rizomes de la canya, per a frenar la seua reproducció. Uns altres dels treballs realitzats han estat la neteja del talús mitjançant l'eliminació mecànica de la vegetació invasora, així com la seua posterior recuperació a través del remodelatge superficial, per a eliminar les pedres o roques situades sobre el talús. 

"Després d'aquesta primera fase dels treballs, hem pogut obrir l'accés al riu perquè els vila-realencs i tots aquells que ens visiten aquest estiu puguen gaudir ja d'un paratge tan emblemàtic i d'extraordinari valor ambiental com és el nostre riu Millars", detalla Sempere, qui avança que el projecte es reprendrà a l'octubre amb la seua segona fase, consistent en la reintroducció d'espècies de ribera per a assolir una major efectivitat. "Per raons climatològiques i ambientals, la plantació d'espècies és més efectiva a l'octubre; per això els treballs de restauració es reprendran una vegada superats els mesos de més calor", explica el responsable de Sostenibilitat. 

El projecte inclou la reintroducció d'espècies de bosc de ribera com salze, xop o àlber, freixe i om, a més d'arbustos i matollars en zones no inundables i en el talús prèviament tractat amb la col·locació d'una malla de fibra per a enriquir el sòl i optimitzar la plantació. "La reintroducció d'espècies de ribera ens permetrà, d'una banda, reforçar els treballs d'eradicació de la vegetació invasora, mentre que per altra banda faran possible la restauració ambiental d'un paratge natural d'alt valor cultural i ecològic com és el nostre riu Millars", conclou Sempere.

Galeria multimèdia

Imatges

Restauració ambiental del meandre del Millars_2 Restauració ambiental del meandre del Millars_1
Destaquem
App Banner Sala de prensa Bústia Ciutadà Venta d'entrades Accés a la seu electrònica interior Banner Cita Previa
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es