Inici -> Àrees -> Participació ciutadana -> Notícies

Vila-real impulsa la participació amb un nou Reglament i instruments "per fer efectiu el dret dels veïns" a participar-hi

dijous, 20 de setembre de 2012

Vila-real impulsa la participació amb un nou reglament i instruments "per fer efectiu el dret dels veïns" a participar_1

El Consell de Participació Ciutadana de Vila-real ha culminat ja el procés de redacció del nou Reglament de participació, un document que, tal com ha anunciat el regidor de l'àrea, Xavier Ochando, suposa un "full de ruta" per tal de "seguir avançant en l'aposta de l'equip de govern per la participació i per implicar la ciutadania en la gestió municipal". D'aquesta manera, el Consell de Participació ha donat el vistiplau a un document que, una vegada aprovat pel Ple i després del període d'exposició pública, "regularà la participació dels veïns en la política local".

"El Reglament que existia fins ara a Vila-real estava completament obsolet i per això es va crear, dins el Consell de Participació Ciutadana, una comissió específica que ha estat treballant en els últims mesos en la redacció d'aquest nou Reglament", explica Ochando. El document, consensuat amb totes les entitats i forces polítiques amb representació al Consell, estableix una sèrie de drets del ciutadà, com el dret a la informació, el dret de petició o el d'intervenció als plens, "però també els mecanismes per a facilitar el seu exercici i fer-los efectius, que és allò de veritat important".

"Són moltes les idees i les previsions incloses en aquest nou Reglament, totes elles encaminades a millorar els canals de participació ciutadana i fer efectius els drets dels veïns a rebre informació, participar de la vida pública i defendre els seus interessos", argumenta Ochando. En aquesta línia, el document regula els mecanismes que tenen els veïns per a formular queixes i suggeriments o per demanar informació sobre qualsevol tema, amb el compromís d'obtenir una resposta en un termini de tres mesos si s'admet a tràmit. S'inclouen també ferramentes de participació "molt innovadores per a Vila-real", com pot ser la reglamentació de la Iniciativa Ciutadana, perquè els veïns, en funció dels requisits determinats al Reglament, puguen incloure el debat d'assumptes del seu interés al Ple, així com la possibilitat de convocar consultes populars per majoria absoluta del Ple en no més de dos ocasions a l'any.

La regulació del Consell de Participació i dels diferents consells sectorials que puguen constituir-se a la ciutat és una altra de les qüestions que s'inclouen en el text elaborat per l'organisme participatiu. "A més", afegeix Ochando, "s'inclou també la regulació d'un organisme que pot ser molt interessant i que pot influir molt en la cultura democràtica de la ciutat: la possibilitat de crear un consell infantil, perquè els xiquets i xiquetes de Vila-real puguen des de ben menuts interessar-se i implicar-se a la vida pública municipal". Les previsions del nou Reglament de participació inclouen també altres qüestions com la creació d'una figura per a la defensa dels interessos dels veïns o l'audiència pública.

"Són tot mecanismes radicalment democràtics per a seguir avançant en el foment de la participació i de la implicació dels veïns i veïnes de Vila-real en la vida municipal en la línia de tot allò que hem vingut fent en els escassos 15 mesos que portem al govern municipal, com el primer Ple participatiu, els primers pressupostos participatius o la reactivació del mateix Consell de Participació Ciutadana, que feia més de dos anys que no es convocava", conclou Ochando, qui confia en què el nou Reglament puga entrar en vigor abans d'acabar l'any, una vegada aprovat al Ple i sotmés a exposició pública.

Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es