Inici -> Àrees -> Agricultura -> Notícies d'agricultura

El Banc de Terres de Vila-real amb el cultiu de 50 fanecades servirà fruites i verdures de temporada als restauradors locals

dilluns, 22 d'abril de 2013

El Banc de Terres de Vila-real amb el cultiu de 50 fanecades servirà fruites i verdures de temporada als restauradors locals

El Banc de Terres de Vila-real "ha passat dels papers i desitjos a convertir-se en un projecte real, pràctic i en funcionament". Amb aquestes paraules el regidor d'Agricultura, Emilio M. Obiol, mostrava els primers cultius de carxofes plantades en un terreny de 10 fanecades sobre camps abandonats i, anteriorment dedicats, principalment, al monocultiu de cítrics.

"Des del departament d'Agricultura impulsem un efecte demostració amb la producció d'aquestes primeres carxofes a les quals a més els estem donant una eixida" segons assenyalava l'edil. De moment, el primer canal de comercialització és el sector de la restauració local encara que també s'està estudiant la possibilitat de poder vendre les 50 fanecades que hi ha ara mateix destinades a la producció de fruita i verdura en el mercat de productes locals agraris que se celebra cada divendres a la plaça Major.

"L'objectiu final d'aquesta primera iniciativa és que els veïns puguen demanar en els bars i restaurants carxofes, faves, tomaques o qualsevol tipus de fruita o verdura de Vila-real, sembrada i recollida als horts del terme", assegurava Obiol qui, en aquest sentit matisava que "d'aquesta forma crearem un cicle econòmic positiu que revertirà en l'economia local ja que les terres abandonades seran de nou treballades i els seus fruits podran ser consumits pels mateixos vila-realencs".

El projecte de Banc de Terres forma part del Pla estratègic de foment agrari impulsat per la Comunitat de Regants de Vila-real que compta amb el suport dels ajuntaments de Vila-real i les Alqueries. "La nostra intenció és que les terres abandonades tornen a oferir els seus fruits i donen riquesa", explicava el president de la Comunitat de Regants de Vila-real, José Pascual Carda qui indicava que "gràcies a aquesta iniciativa els propietaris que han abandonat els seus horts o estan pensant fer-ho tenen la possibilitat de cedir-los en lloguer". Un lloguer que, en aquests moments, s'està pagant a 60 euros per fanecada a l'any "un preu que considerem molt raonable i lògic", i que, segons detallava el president, "el propietari d'un camp que podia rebre queixes pel mal estat en què es trobaven les seues terres, ara tindrà uns horts nets i arreglats i fins i tot podrà recuperar diners per a despeses fixes".

Els altres beneficiats d'aquest nou projecte de banc de terres són les persones que es fan càrrec del cultiu de les finques "joves o no tan joves aturats interessats a treballar la terra i invertir el seu temps lliure" als quals el president de la Comunitat fa una crida perquè s'incorporen a la iniciativa. "A més de facilitar-los les parcel·les comptaran amb assessorament i formació a càrrec dels especialistes agraris del sindicat, l'aigua de reg i tota l'ajuda tant tècnica com comercial que puguen necessitar per a fer rendible l'explotació" afirmava Carda qui considera que es tracta d'un projecte que "a tots ens interessa que funcione".

La iniciativa compta ja amb l'ajuda i col·laboració de la Societat Gastronòmica de Vila-real encarregada de donar a conéixer als seus clients i veïns "les excel·lències de les primeres collites de Vila-real". Referent a això i, segons el president de l'Associació Gastronòmica de Vila-real, Ximo Abril "és molt gratificant poder servir en els nostres locals verdures que s'han plantat en uns horts tan pròxims al nucli urbà i que sabem que estan ací al costat". A més, Abril considera que també existeix en aquest projecte una vessant educativa per a donar a conéixer als escolars el treball que es fa al camp i, sobretot, "perquè sàpien que les carxofes no vénen d'un supermercat".

Galeria multimèdia

Imatges

El Banc de Terres de Vila-real amb el cultiu de 50 fanecades servirà fruites i verdures de temporada als restauradors locals  _1
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es