Inici -> Àrees -> Relacions institucionals -> I Congrés Iberoamericà de Mediació Policial -> Notícies del congrés

Vila-real serà referent internacional en mediació amb el I Congrés Iberoamericà de Mediació Policial

dimarts, 2 de juliol de 2013

Presentació del I Congrés Iberoamericà de Mediació Policial

Vila-real prepara ja el I Congrés Iberoamericà de Mediació Policial, que suposa la tercera cita nacional i la primera de caràcter internacional que celebrarà la ciutat en un àmbit com la mediació en el qual és referent, emmarcat en el projecte de ciutat de xicotets congressos i seminaris. L'alcalde de Vila-real, José Benlloch, i la inspectora de la Policia Local, Rosana Gallardo, han presentat avui el congrés, que tindrà lloc del 29 al 31 de gener de 2014, i en l'organització del qual està també implicada la Regidoria de Relacions Institucionals.

"Vila-real sempre ha estat pionera en matèria de mediació policial, un àmbit que ha aportat a la ciutat una perspectiva internacional com mai l'havia tinguda", assenyala l'alcalde, que, en aquest sentit, s'ha referit a la participació de la Unitat de Mediació i sobretot de la seua responsable, la inspectora Rosana Gallardo, en cursos i seminaris d'abast nacional i internacional, en particular a Iberoamèrica. Dins d'aquesta "dimensió internacional imparable", avui mateix el primer edil ha mantingut una trobada amb el rector de la Universitat Nacional de Colòmbia, Ignacio Mantilla, amb l'objectiu d'estrényer encara més les relacions en un futur conveni amb la institució.

"Aquest primer Congrés Iberoamericà de Mediació Policial és una clara mostra de l'aposta que en els últims temps està fent Vila-real per a posicionar-se com a ciutat de congressos i seminaris i generar, d'aquesta manera, noves oportunitats de negoci i relacions internacionals que òbriguen noves vies per al futur", destaca Benlloch. Fruit d'aquesta aposta és també el curs d'estiu que celebra aquesta setmana l'UJI a l'entorn del Termet.

La Unitat de Mediació de la Policia Local, creada l'any 2004 i formada per una quinzena d'agents, és una unitat pionera en el seu àmbit que la ciutat de Vila-real ha exportat en els últims anys a altres policies del país i fins i tot d'altres països. El congrés que se celebrarà al gener recull l'experiència acumulada en aquesta última dècada i les dues primeres edicions del certamen, de caràcter nacional, per a obrir-se per primera vegada a l'àmbit internacional.

 "En els últims temps assistim a un moviment molt important que està sacsejant els fonaments de la policia", assenyala referent a això la inspectora Gallardo, que parla d'un "canvi d'època" que té en la mediació i el diàleg un dels seus pilars en un nou concepte de "fer policia", en al·lusió al lema de la Policia Local i del congrés, 'Una altra forma de fer policia'. "Resolem els problemes d'una manera senzilla i com s'ha fet sempre: asseient-nos a parlar", apunta Gallardo.

Per a tractar sobre aquest canvi de filosofia en l'actuació policial, el congrés comptarà amb ponents reconeguts en l'àmbit internacional com ara Ulisses Pittí (Universitat de Panamà), Teresa Del Val (catedràtica de Dret d'Argentina), Carmen Lázaro (professora de l'UJI), Emilio Duró o el coordinador d'atenció a les víctimes del Govern basc, Txema Urquijo, i l'ertzaina Teo Sants, que participaran en una taula sobre l'experiència mediadora des de la cultura de la reconciliació moderada pel professor Vicente Garrido. A més, en una altra de les taules es tractaran les diferents unitats de mediació sorgides a partir de l'experiència vila-realenca, amb la participació de representants de les policies de Màlaga, San Sebastián de los Reyes, Fuenlabrada o Panamà. Una altra de les novetats d'aquesta edició serà la instauració del Premi Josep Redorta, mediador internacional vinculat a Vila-real.

L'alcalde ha volgut agrair l'esforç realitzat tant per la Policia Local com per la regidora de Relacions Institucionals i la Fundació Globalis en l'organització del congrés, així com el treball realitzat per la Unitat de Mediació i els agents de la Policia Local per a fer de Vila-real "una ciutat referent en un àmbit tan important com és el diàleg".

Galeria multimèdia

Imatges

Reunió amb el rector de la Universitat Nacional de Colòmbia, Ignacio Mantilla I Congrés Iberomericà de Mediació Policial
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es