Inici

La UPC adverteix que set de cada 10 estudiants d'ESO a Vila-real ha provat alguna substància addictiva alguna vegada

diumenge, 11 d'agost de 2013

La Unitat de Prevenció Comunitària, dependent de la regidoria de Serveis Socials, ha analitzat el consum de drogues per part dels estudiants de Secundària dels centres docents de Vila-real, amb l'objectiu de conéixer la realitat dels joves en la seua relació amb les substàncies addictives i poder, d'aquesta manera, seguir dissenyant campanyes de prevenció. Per això, la UPC ha enquestat un total de 2.161 alumnes de Secundària, joves d'entre 12 i 18 anys, i es conclou que, en els últims vuit anys, no s'han produït variacions significatives en la prevalença del consum de drogues entre els estudiants d'ESO de Vila-real, tot i que s'observa una lleugera tendència a la baixa entre els joves que han provat el tabac o aquells que es declaren consumidors de cànnabis.

L'anàlisi de les respostes que els estudiants han donat a aquests qüestionaris, de caràcter completament anònim, permet establir, entre altres conclusions, que set de cada 10 enquestats ha provat alguna vegada alguna substància addictiva abans d'acabar l'ESO. "El 62% dels estudiants ha provat l'alcohol en alguna ocasió (el 43% és bevedor); el 40% ha provat algun cigarret (el 16% és fumador de tabac); el 21% ha provat un porro d'haixix o marihuana alguna vegada (el 8% és consumidor de cànnabis); i vora un 2% ha provat drogues com l'èxtasi o la cocaïna (l'1% és consumidor)", detalla l'informe.

De totes les substàncies addictives estudiades, l'alcohol és la més consumida (el 43% diu que n'ha pres alguna vegada) i ja ha estat provat als 12 anys pel 30% dels estudiants. Una altra de les dades rellevants en aquest sentit és que el 16% dels alumnes que afirma que és bevedor confessa que sol embriagar-se cada vegada que consumeix alcohol. Per la seua banda, la incidència de les drogues de síntesi i del consum de cocaïna en la població estudiada és, assenyala l'informe en les seues conclusions, "insignificant".

En relació amb el sexe i l'edat dels enquestats, la UPC constata que es manté la tendència d'anys anteriors i les xiques segueixen superant els xics en consum de drogues legals, mentre que no s'observen diferències significatives en substàncies il·lícites. A més, l'estudi revela que només 3 de cada 10 estudiants de l'ESO no han provat cap substància addictiva, de manera que "a partir dels 13 anys és corrent que els estudiants hagen provat alguna d'aquestes substàncies". "La diferència més cridanera pel que fa a l'ús que es fa de les drogues es produeix entre els 13 i 14 anys, ja que és a aquesta edat quan les xifres de consumidors de drogues legals i de cànnabis augmenten significativament", afegeix l'informe.

Un dels consums en els quals més incidència fan les enquestes de la Unitat de Prevenció Comunitària és el de cànnabis. En aquest sentit, els qüestionaris de la UPC no només aborden l'ús d'aquesta substància sinó també la seua relació amb el consum d'altres drogues, i conclouen que "qui fuma cànnabis sent menor d'edat té moltes més possibilitats de ser consumidor d'altres drogues que qui no en fuma (84% tabac, 96% alcohol, 12% drogues de síntesis i quasi un 9% cocaïna). Des del 2004 s'observa que entre el 8% i el 11% dels joves enquestats consumeix cànnabis, encara que s'adverteixen dues lleugeres tendències: disminueix progressivament el percentatge de dones consumidores i, en ambdós sexes, el nombre de fumadors freqüents és cada vegada major.

També analitza l'enquesta la relació entre l'ús de cànnabis i el consum de drogues per part dels pares, i conclou que el 9% dels pares i el 4% de les mares dels enquestats consumidors de cànnabis han fumat algun porro davant dels seus fills enfront del 3% i l'1%, respectivament, dels no consumidors. En relació amb altres substàncies, l'enquesta conclou que "tres de cada quatre pares han consumit begudes alcohòliques alguna vegada davant dels fills, i el 50% ha fumat tabac davant d'ells".

Destaquem
App Banner Sala de prensa Bústia Ciutadà Venta d'entrades Accés a la seu electrònica interior Banner Cita Previa
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es