Inici -> Àrees -> Sanitat -> Notícies sanitat

Nutrididàctica conclou que l'índex d'obesitat dels escolars de Vila-real està per baix de la mitjana nacional

dijous, 7 de novembre de 2013

Silvia Gómez i Alma Palau presenten els resultats de Nutrididàctica

L'índex d'obesitat dels escolars de Vila-real és molt inferior a la mitjana nacional. Concretament, tan sols el 8,8 % de xiquets pateix d'obesitat enfront del 17,59% en el que se situa la mitjana nacional. A més, un 60% presenta una activitat física "alta" davant un reduït 7% de xiquets que no realitza cap activitat. Aquests són alguns dels resultats "molt positius" que es desprenen de l'Estudi d'hàbits alimentaris i activitat física realitzat a 900 xiquets de primer a tercer de primària de 12 centres escolars que han participat en el programa Nutrididàctica posat en marxa per la Regidoria d'Esports i Salut.

"Aquestes dades reforcen el vincle que existeix entre la pràctica d'alguna activitat física i els efectes beneficiosos per a la salut", explica la nutricionista i responsable del programa Nutrididàctica, Alma Palau. En aquesta línia, la regidora d'Esports i Salut, Silvia Gómez, recorda l'aposta del departament per l'esport escolar "amb l'objectiu d'inculcar hàbits de vida saludable entre els més menuts i prevenir malalties".

Una altra de les "excel·lents" dades de l'estudi és que un 36% compleix al peu de la lletra amb el manual de la dieta mediterrània i un 60% porta una dieta de "notable, encara que es podria millorar", puntualitza Palau. Una anàlisi que està basada en la ingesta setmanal de peix,  verdures "segurament no tantes com correspondria" i la fruita, "que hauria de ser entre dues o tres peces diàries i que, encara que en les enquestes la majoria dels casos semblen complir-se, segurament es podrien prendre més". Segons ha explicat la responsable de Nutrididàctica, pel que fa a la ingesta de calories diàries "està molt proporcionada" en cadascun del àpats que es fan al dia.

Entre les bones pràctiques dels escolars de Vila-real es troba el fet que pràcticament cap xiquet desdejuna brioixeria industrial sinó làctics i sucs. A més, l'esmorzar "és el tradicional entrepà d'embotit i derivats làctics", el berenar se sol realitzar a casa (63%), "la qual cosa resulta molt positiva perquè s'eviten productes de pastisseria" i tant el dinar com el sopar es fa amb tota la família o part d'ella.

Aquestes són les principals conclusions d'aquest estudi dut a terme no solament entre la població infantil sinó també en les famílies, en el qual a més d'analitzar els hàbits alimentaris també s'ha evaluat el nivell de satisfacció i autoestima dels escolars. Una iniciativa pionera en la qual treballen quatre professionals de la nutrició i una psicòloga i que es va iniciar fa tres anys amb una avaluació dels hàbits dels escolars de primer a tercer de primària i enquestes a les famílies per a recollir informació sobre aquests hàbits nutricionals. Posteriorment i, com una segona fase del projecte, es van organitzar cursos i tallers l'any passat dirigits a tots els pares amb sessions sobre l'alimentació infantil i també als xiquets que van realitzar aquests qüestionaris, en aquell moment en segon, tercer i quart de primària.

Durant aquest curs escolar, es pretenen dur a terme tallers dirigits als mateixos xiquets als quals se'ls ha estat realitzant el seguiment, ja entre tercer i cinquè de primària, "amb l'objectiu de saber si hem avançat i en quines matèries podríem millorar", conclou Gómez.

Descàrrega d’arxius

Galeria multimèdia

Imatges

Presentació dels resultats de Nutrididàctica a AMPA i docents_1 Presentació dels resultats de Nutrididàctica a AMPA i docents
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es