Inici -> Àrees -> Serveis Socials -> Notícies serveis socials

Vila-real impulsa tallers de teatre com a eina terapèutica i de creixement personal

dijous, 14 de novembre de 2013

Presentació del programa Cultura Crítica

Les regidories de Serveis Socials i Cultura han presentat aquest matí el projecte Cultura Crítica, una innovadora iniciativa en què el teatre es converteix en una eina terapèutica i d'ajuda al creixement personal dirigida a tot tipus de públic però, principalment, ideada i molt satisfactòria per a aquells col·lectius amb dificultats d'inserció social. De moment, es tracta d'uns tallers que han estat desenvolupats entre els usuaris cocaïnòmans del centre Lluís Alcanyís, "amb els quals hem obtingut uns resultats molt positius, tant individualment com en grup", segons ha explicat la regidora de Serveis Socials, Mònica Àlvaro, que ha indicat que també s'han dut a terme classes de teatre entre el grup de joves consumidors de marihuana i del centre de dia Espardenyers.

"Mitjançant les tècniques que s'utilitzen en aquest tipus de teatre crític, els participants prenen consciència d'ells mateixos i principalment de la situació en la qual es troben i, sense adonar-se'n, d'una forma lúdica i fàcil, veuen quin és el seu problema i també on es troba la possible solució. En definitiva, es tracta d'una cura terapèutica que veiem que està funcionant i amb la qual continuarem treballant", indica la responsable de Serveis Socials.

Aquesta innovadora iniciativa ha estat posada en marxa per Marc Escrig i la treballadora social i actriu Paula Sánchez i experimentada també pel col·lectiu d'Acudim i la Regidoria de la Dona, "en aquest cas per part de les professionals del departament que desitjaven aprendre aquestes noves tècniques fins ara desconegudes a Vila-real", detalla la regidora, que avança que la intenció és portar aquest projecte als xiquets i xiquetes del centre Ziga-Zaga a partir del mes de març.

"Es tracta d'unes classes de teatre que els ajuden a reflexionar sobre ells i a qüestionar-se, amb preguntes perquè ells opinen o situacions de la vida quotidiana", conta Marc Escrig, que indica que cada classe està formada per uns 15 alumnes que "amplien la seua cultura emocional i en les quals el teatre es converteix en una excel·lent eina per al coneixement personal".

Per la seua banda, el regidor de Cultura, Alberto Ibáñez, ha destacat l'aposta d'aquest projecte per part de la regidora de Serveis Socials que, "en la seua constant recerca de millora per a la intervenció de la població atesa, ha fet possible la creació d'un nou espai de treball dins del mateix servei, no solament cobrint les seues necessitats sinó en aquest cas ajudant-los a expressar les emocions i sentiments mitjançant aquests tallers". Ibáñez agrega que, com en aquest cas, el teatre "no ha d'anar associat sempre a la marca blanca, sinó que ha de servir per al canvi i la transformació social".

Dins del programa Cultura Crítica, a finals de maig se celebraran les I Jornades de Teatre de l'Oprimit i Teatre Social de Vila-real en les quals participaran un gran nombre de companyies amb la intenció de crear un punt de trobada entre professionals que treballen en l'àmbit social.

Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es