Inici

El Ple aprova per unanimitat retirar tots els honors i les distincions als càrrecs de les dictadures de Primo de Rivera i Franco

dilluns, 18 de novembre de 2013

Ple ordinari de novembre de 2013

El Ple de l'Ajuntament de Vila-real en la sessió ordinària del mes de novembre ha aprovat per unanimitat dues propostes del departament del Memorial Democràtic convertides en declaració institucional per a retirar les distincions i els títols honorífics concedits per l'Ajuntament en el seu moment als càrrecs i les autoritats de les dictadures de Primo de Rivera i Francisco Franco.

Pel que fa al règim franquista, es demana la retirada de les Medalles d'Or, Plata i Bronze de la ciutat, concedides e 1954 i 1966, a qui va ser el cap de l'Estat de la dictadura, el general Francisco Franco Bahamonde; l'eliminació de la Medalla d'Or per "gestions en favor a la ciutat" a qui fou militar durant la dictadura, Camilo Alonso Vega, i quedarà desposseït del títol de Fill Adoptiu de la ciutat Pasqual García Santandreu, que va ocupar el càrrec de cap superior de la Policia i diputat provincial a l'època. A més, la proposta també recull la condemna al colp d'estat feixista de 1936 i al règim dictatorial posterior, "que durant 40 anys va reprimir amb sang i foc qualsevol vestigi de dissidència i lluita per la llibertat, la justícia social i els drets de les persones", argumenta el regidor de Cultura, Alberto Ibáñez.

"Entenem que una institució democràtica no pot permetre que el dictador Francisco Franco, Camilo Alonso Vega i Pasqual García Santandreu continuen tenint les distincions i els títols honorífics", indica Ibáñez, que recorda que aquesta decisió significa un pas més en l'aplicació de la Llei de Memòria Històrica.

La declaració institucional també recull la condemna de l'Ajuntament de Vila-real a la dictadura de Primo de Rivera i la retirada al dictador militar Miguel Primo de Rivera del títol de Fill Adoptiu concedit el 1926 per "les gestions en favor de la nació". L'aprovació d'aquesta declaració és la primera acció del departament del Memorial Democràtic, un departament de la Regidoria de Cultura, "que busca vetlar pel coneixement i el manteniment de la memòria històrica com a patrimoni col·lectiu", explica el regidor.

El Ple també ha aprovat per majoria una proposta per la qual l'Ajuntament de Vila-real mostra "el més absolut rebuig" a la decisió del Consell de tancar Radiotelevisió Valenciana. En la proposta, l'Ajuntament de Vila-real exigeix responsabilitats polítiques al govern autonòmic "per la nefasta gestió econòmica, les corrupteles i la parcialitat que han portat aquest servei públic a la situació de tancament actual". El document també recull el ple suport als treballadors i les treballadores d'RTVV, així com a la ciutadania "que mereix tenir una televisió pública, plural, de qualitat i en valencià".

A més i, amb motiu de la commemoració del Dia Internacional contra la Violència sobre les Dones, la sessió d'avui ha aprovat el Manifest en contra de la Violència de Gènere, que detalla que a la Casa de la Dona enguany s'ha atés 50 dones víctimes de violència de gènere, de les quals un 64% ha interposat denúncia per maltractaments i en un 60% dels casos, les agressions s'han donat davant membres de la família, principalment xiquets i xiquetes. En aquest manifest, el Ple demana per unanimitat un compromís a l'Administració pública i a la ciutadania per continuar lluitant contra aquesta xacra.

El Ple també ha aprovat la revisió del preu del contracte subscrit amb Cespa, la Companyia Espanyola de Serveis Públics Auxiliars SA, encarregada de la gestió del servei públic de neteja viària i manteniment de papereres a la localitat, per valor de 901.661 euros anuals.

Destaquem
App Banner Sala de prensa Bústia Ciutadà Venta d'entrades Accés a la seu electrònica interior Banner Cita Previa
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es