Inici -> Àrees -> Cooperació i integració -> Notícies

Vila-real posa en marxa un programa per a enfortir la integració i la convivència ciutadana en els barris de la ciutat

dijous, 21 de novembre de 2013

Presentació del projecte 'I per què no ens coneixem?'

El regidor de Cooperació, Solidaritat i Integració, Alejandro Moreno, ha presentat avui el projecte I per què no ens coneixem?, una iniciativa ideada en el marc del programa Vilabeca amb l'objectiu de "seguir avançant en matèria d'integració i poder millorar el benestar i la convivència ciutadana en el nostre barri".

I per què no ens coneixem? és el resultat del projecte presentat i desenvolupat per la tècnica d'Integració Social de Vilabeca Emprén, Ana Pilar Mollar, qui explica que la iniciativa "naix de l'observació dels costums i convivència que existeix a Vila-real". Segons detalla la beneficiària del programa de beques municipal, "Vila-real és una població molt significativa quant al nombre d'immigrants; no obstant això i, malgrat les actuacions integradores i de cooperació que s'han desenvolupat fins ara, la veritat és que entre la població adulta la integració encara resulta difícil i costa construir unes bases sòlides que perduren en el temps".

Per aquesta raó, el projecte és un programa experimental que es desenvoluparà al Centre Social en el qual participaran un grup de veïns de la localitat de diverses nacionalitats i també autòctons juntament amb tècnics i professionals del camp social "per a, entre tots, explicar les seues experiències i impressions, saber què pensen o quines percepcions tenen respecte a l'altre". El projecte es durà a terme al llarg de cinc sessions a través d'una sèrie d'activitats i tallers en els quals es fomentarà la participació en el debat i l'aportació d'idees i experiències viscudes quant a la convivència. "Posteriorment, elaborarem uns dossiers que arreplegaran tota aquesta informació i els coneixements tractats, que ens serviran de base per a poder traslladar-los als diferents barris de la ciutat, adaptant-ho a les característiques i necessitats de cada àrea", afegeix.

Les jornades es faran dilluns i divendres al matí en horari escolar "aprofitant que molts pares i mares són també usuaris de tallers i activitats que es realitzen al Centre Social". En les sessions s'abordaran temes com els prejudicis o tòpics així com la convivència entre cultures, "per a poder aprofundir en tots aquests temes amb l'objectiu de poder millorar l'actual convivència i aconseguir la plena integració social i cultural entre la població autòctona i immigrant de la ciutat", detalla Moreno. "Tots fem una suma, ningú és millor ni pitjor que el veí i, per tant, entre tots podem crear un clima social agradable, lluny de l'odi i els prejudicis", afegeix la beneficiària del programa Vilabeca. En finalitzar les sessions, s'elaborarà una memòria basada en els documents recopilats "que ens servirà de pauta per a poder portar-la a la pràctica".

"Es tracta d'un projecte que pretén fomentar la diversitat, seguir avançant en la integració i que es basa en la idea que la multiculturalitat ens fa més rics", destaca el regidor, qui assenyala que, al llarg dels dos anys de la legislatura, s'ha treballat molt el camp de la integració, "principalment en els centres escolars". Una altra línia central d'actuació ha estat el programa IntegrAcció desenvolupat enguany, per a promoure la participació dels immigrants en les diferents associacions locals i millorar la convivència ciutadana a través de la sensibilització, confiança i el coneixement mutu.

Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es