Inici -> Àrees -> Policia Local -> Notícies de la policia

Vila-real internacionalitza la mediació a través d'un acord amb la Policia de Colòmbia i projecta crear un títol homologat

dimecres, 22 de gener de 2014

Reunió a Bogotà amb responsables de la Policia Nacional de Colòmbia

El model de mediació de la Policia Local de Vila-real segueix afermant-se en l'àmbit internacional. L'alcalde de Vila-real, José Benlloch, ha presentat el conveni de col·laboració amb la Policia Nacional de Colòmbia que permetrà, entre altres qüestions, l'intercanvi d'estudiants i docents per a consolidar els mètodes de mediació en conflictes impulsats per la Policia Local des de l'any 2004. A aquest acord de col·laboració se sumaran altres projectes en els quals el consistori està treballant per a "posar la mediació policial de Vila-real en el món" i que podrien materialitzar-se pròximament en la instauració d'un títol en mediació homologat per l'Ivaspe o la creació d'una escola. 

Benlloch ha avançat aquests projectes en la presentació de l'acord amb la Policia Nacional de Colòmbia, al qual s'ha arribat en una recent visita oficial a Bogotà. Juntament amb el primer edil, han comparegut l'intendent general en cap de la Policia Local, José Ramón Nieto, la inspectora i responsable de la Unitat de Mediació, Rosana Gallardo, i, des de Bogotà, la cap d'estudis de l'Escola de Postgraus de Policia Miguel Antonio Lleras Pizarro, Fabiola Estupiñán, i el tinent William Díaz, de la Policia Nacional de Colòmbia. 

"El projecte de mediació policial, que va impulsar la Policia Local de Vila-real de manera pionera el 2004, fa referència a aquesta altra forma de fer policia que els nostres agents estan implantant des de fa anys i que s'ha mostrat molt eficaç, amb un índex de resolució de conflictes superior al 90%. Un model que, a més, des de fa un temps ha adquirit també una dimensió internacional, que ens ha dut a la signatura d'un conveni amb la Policia Nacional de Colòmbia", apunta Benlloch. L'acord permetrà l'intercanvi de coneixements i experiències entre la policia colombiana i la vila-realenca, amb la idea de facilitar intercanvis puntuals d'alumnat, agents i docents. 

Aquest intercanvi formatiu internacional forma part d'un projecte més ampli de consolidació de la posició referent de Vila-real en matèria de mediació policial que preveu la implantació d'un títol homologat en aquesta matèria i una futura escola. Amb aquest objectiu, avança Benlloch, s'estan mantenint contactes en les últimes setmanes amb l'Ivaspe i la Direcció General de Seguretat de la Generalitat. "Hem d'iniciar el camí, treballar i projectar allò que volem", apunta l'alcalde, qui incideix en la importància de promoure la cultura del consens i la mediació en l'àmbit internacional. 

En aquesta mateixa línia, la responsable d'estudis de l'Escola de Postgraus de Policia colombiana, Fabiola Estupiñán, destaca que la "mediació policial és una oportunitat per al desenvolupament de la convivència i conéixer Vila-real la pròxima setmana en el Congrés Iberoamericà de Mediació Policial ens mostrarà un projecte pilot que podrem replicar en diversos escenaris en el nostre país". També el tinent William Díaz destaca el paper que la mediació pot desenvolupar a Colòmbia: "Hem d'abandonar els rols que en un moment determinat de conflictes vam haver d'assumir, perquè així ens ho reclama també la ciutadania. El component preventiu ha de ser un dels focus que il·lumine el treball policial en el futur", apunta. 

L'acord amb la Policia de Colòmbia forma part dels contactes establerts per l'Ajuntament amb diversos agents exteriors, entre els quals destaca el recent viatge a Bogotà, per a "aprofitar les oportunitats de promoció i desenvolupament que ofereix l'exterior". Per a donar "la màxima transparència" i detalls de la visita institucional i les possibilitats de desenvolupament en el país, el pròxim 27 de febrer s'ha programat la conferència "Oportunitats a l'exterior. Colòmbia".

Galeria multimèdia

Imatges

Presentació del conveni amb la Policia Nacional de Colòmbia
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es