Inici -> Àrees -> Patrimoni -> Notícies de patrimoni

Vila-real restaura l'estàtua del rei Jaume I per a reparar els desperfectes abans de la setmana de festes fundacionals

divendres, 31 de gener de 2014

El regidor Emilio M. Obiol visita els treballs de restauració de l'estàtua del rei Jaume I

L'estàtua del rei Jaume I, obra de l'artista vila-realenc Vicente Llorens Poy, recuperarà el seu estat original abans de l'homenatge que la ciutat li ret amb motiu de les festes fundacionals. La Regidoria de Territori, després de contactar amb l'entorn de l'autor, ha iniciat aquesta mateixa setmana els treballs per a reparar els desperfectes que, a conseqüència del temps i dels actes vandàlics als quals s'ha vist sotmesa els últims anys, s'havien produït en el monument. Els treballs, que executa una empresa local, consisteixen en la reparació dels danys que presenta l'estàtua en diversos elements com la mà, l'espasa o la capa de la figura del fundador, i compten amb una inversió aproximada de 2.500 euros. 

"L'estàtua del rei Jaume I és un dels monuments més representatius i valorats del nostre patrimoni i, lamentablement, el pas del temps i certes conductes poc cíviques, sens dubte afavorides pel canvi d'ubicació en la passada legislatura, han acabat afectant la figura", assenyala el regidor de Territori, Emilio M. Obiol. "Ara que s'aproxima la commemoració del 740é aniversari de la fundació de la ciutat, convé recordar que fa ja massa anys que ningú s'ocupava del monument al nostre fundador, que evidentment s'ha vist afectat per aquesta manca d'actuacions, agreujades encara més per la ubicació perifèrica després del seu trasllat des de la plaça Major", incideix. 

Per aquest motiu, el departament municipal de Territori ha encarregat a una firma del municipi la reparació dels desperfectes, amb l'objectiu que el monument a Jaume I puga estar completament restaurat abans de la setmana de les festes fundacionals, al voltant del 20 de febrer. "Quina millor manera de recordar la figura del nostre fundador que rehabilitant l'estàtua que la ciutat li dedica", assenyala Obiol. 

La intervenció en el monument s'ha realitzat amb pedra de Moncada, procedent d'una pedrera de Canals, i consisteix en la reparació de l'empunyadura de l'espasa, la capa, el pedestal, el braç, el dit, el pergamí i el peu de la figura del rei, que presentaven importants desperfectes. Per a la fixació dels diferents elements s'ha usat metall i resina apropiada per al material utilitzat. 

"Es tracta d'una intervenció relativament senzilla però molt significativa quant al que representa de rehabilitació i posada en valor del nostre patrimoni", afegeix Obiol. En aquesta línia, el regidor responsable de Patrimoni recorda que un altre dels elements que l'executiu local treballa per a recuperar és l'antiga trama urbana medieval, a través d'un projecte de visualització de la planta hipodàmica, així com la torre Motxa, la reparació de la qual ha hagut d'ajornar-se "per la negativa de la Generalitat a ajudar-nos a recuperar l'antiga torre de la muralla que envoltava la vila". Referent a això, el regidor lamenta que el Consell denegara la tardor passada la subvenció sol·licitada per l'Ajuntament de Vila-real per a la reparació dels desperfectes que presenta la torre medieval.

Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es