Inici -> Àrees -> Protecció civil -> Notícies

Protecció Civil forma a quasi 6.000 alumnes per a fer front a situacions d'emergència en 15 centres educatius de Vila-real

dilluns, 17 de febrer de 2014

Javier Serralvo i Ismael Solsona

Un total de 5.920 alumnes de 15 centres educatius de Vila-real han participat en els cursos formatius d'autoprotecció i simulacres d'emergència organitzats pel cos de Protecció Civil el 2013. Una col·laboració amb els centres que té com a objectiu formar la comunitat educativa en els protocols d'emergència que cal aplicar en cas d'incendi o altres emergències i minimitzar les situacions de risc. Així ho explica el regidor de Seguretat Ciutadana, Javier Serralvo, qui destaca la importància que té aquest programa destinat a professors i alumnes, "ja que, davant una emergència, ells són els primers que han de saber reaccionar". 

Les activitats de prevenció que duu a terme Protecció Civil es comencen a programar a l'inici del curs escolar. En concret, es planifiquen xarrades informatives amb els directors d'aquells centres que han decidit rebre formació d'aquest pla d'autoprotecció perquè, tant alumnes com professors, coneguen els protocols d'actuació en el cas d'emergències o eventuals evacuacions de col·legis o instituts. Protecció Civil s'encarrega de concertar amb cada centre les dates per a impartir aquestes sessions, que aniran seguides per la realització de simulacres d'emergències. 

D'aquesta manera, s'estableix un calendari de treball amb una sèrie de classes que estan enfocades a l'organització dels mestres i professors en situacions de risc i a ensenyar els alumnes què han de fer en aquests casos i quina és la ruta assignada fins al punt d'evacuació del centre. "Són unes classes que impartim en cada aula adaptant-nos a les edats que tenen els alumnes", indica el tècnic del Servei Municipal de Protecció Civil, Ismael Solsona, qui remarca la importància que el personal del centre tinga uns coneixements bàsics "per a poder actuar d'una manera organitzada i ordenada davant una emergència". Posteriorment, s'estableix el dia en què es durà a terme el simulacre "i es crea una situació hipotètica", detalla. 

Finalitzada aquesta activitat, es reuneixen amb la direcció del centre així com amb la resta de personal col·laborador per a avaluar el transcurs de la situació creada i donar solució als problemes d'organització o dificultats que hagen pogut sorgir perquè, en cas necessari, es modifique algun aspecte del pla. "Els simulacres permeten comprovar que professors i estudiants han aprés aquestes directrius però també permeten posar a prova els serveis d'emergència i els temps de resposta davant aquestes eventualitats", indica Solsona.

"Depenent del resultat, es programen exercicis de prevenció per a aprofundir en allò que ha fallat", matisa Solsona. Precisament aquesta setmana s'iniciaran cursos de primers auxilis i extinció d'incendis per a mestres i professors perquè "ells mateixos puguen compondre els seus equips de primera intervenció", conclou el tècnic de Protecció Civil.

Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es