Inici -> Àrees -> Agricultura -> Notícies d'agricultura

El horts urbans tindran abans de l'estiu més de 35 parcel·les per a 'activar' l'interés per l'agricultura tradicional a Vila-real

dimecres, 2 d'abril de 2014

El regidor de Territori presenta el projecte d'horts urbans

El regidor de Territori, Emilio M. Obiol, ha presentat aquest matí el projecte d'horts urbans de Vila-real. Una iniciativa que posarà a disposició dels veïns i veïnes de Vila-real abans de l'estiu un terreny de 3.044 metres quadrats i més de 35 parcel·les amb l'objectiu d'activar l'interés per l'agricultura tradicional a la ciutat. 

Per a això, el proyecte "pretén anar més enllà" d'un parc agrícola per a l'oci i per a retrobar-se amb l'agricultura, "com són la majoria d'horts urbans de poblacions veïnes". Amb aquest objetiu, els horts urbans de Vila-real incorporen com a principal novetat una parcel·la de quasi 500 metres quadrats dedicada a la formació. "Un espai que podríem definir com una escola de futurs agricultors", explica Obiol, destinada a servir de laboratori, de cursos i tallers de perfeccionament agrari; "una espècie de plataforma i trampolí per a descobrir les possibilitats que ofereix el camp, generar futurs emprenedors i, en definitiva, que servesca de pas previ per a la incursió d'aquestes persones en el banc de terres", afegeix.

Els terrenys estan situats entre els carrers d'Ana Nebot i camí de la Mar, "una localització que s'adequa molt bé a aquests tipus d'activitats: proximitat, amb una àrea per a poder aparcar, bona terra i disponibilitat d'aigua", indica Obiol. El regidor recorda que el terreny "estarà tancat i disposarà d'una instal·lació per a guardar els utensilis agraris, a més de comptar amb d'una àmplia zona de trobada". 

De moment, el Departament d'Agricultura de la Regidoria de Territori ja està redactant les bases que en regularan el funcionament i que permetran cultivar xicotets horts exclusivament per a consum familiar. Encara que el projecte està destinat a la ciutadania en general, principalment es vol oferir a persones desocupades, discapacitats, jubilats i associacions interessades en aquests tipus d'iniciatives. Tots ells pagaran una quota mínima de lloguer "testimonial", de menys de 50 euros a l'any.

Les persones interessades poden fer ja la preinscripció en el Departament d'Agricultura, situat a l'antiga Cambra Agrària; en el Departament d'Urbanisme, en la tercera planta de l'Ajuntament; la Comunitat de Regants de Vila-real o la Fundació Caixa Rural. 

El regidor de Territori recorda que els horts urbans s'inscriuen dins del programa de foment agrari que impulsen la Comunitat de Regants, l'Ajuntament de les Alqueries i el de Vila-real i que, en concret, la iniciativa, impulsada per Territori, compta amb la col·laboració de la Comunitat de Regants i la Cooperativa Catòlica Agrària. La primera, encarregada de la gestió de l'aigua, i la segona, del condicionament de les parcel·les. 

"Aquest projecte pretén cobrir un espai de convivència i de participació i proporcionarà una alternativa per a totes les persones interessades en l'agricultura tradicional, l'ecològica", destaca Obiol, que recorda que es tracta "d'una activitat que dóna resposta a una demanda veïnal inclosa entre les prioritats plantejades en els últims pressupostos participatius i que compleix un dels compromisos adquirits amb la ciutadania per l'actual equip de govern", conclou el regidor.

Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es