Inici -> Àrees -> Agricultura -> Notícies d'agricultura

Els horts urbans de Vila-real ultimen les parcel·les per a iniciar els primers cultius a partir d'octubre

dilluns, 11 d'agost de 2014

Emilio M. Obiol visita els treballs dels horts urbans

Els primers horts urbans de Vila-real podran començar a conrear les seues primeres verdures a partir del mes d'octubre. El projecte "pioner" a la ciutat i impulsat pel Departament d'Agricultura es troba en aquests moments en una fase "molt avançada" d'execució, amb l'objectiu de posar a la disposició dels veïns i associacions de la ciutat les 36 parcel·les en les quals es divideix el terreny, situat al carrer d'Ana Nebot amb el camí de la Mar. 

"El projecte dels horts urbans suposa donar compliment a un dels compromisos de l'equip de govern amb la ciutadania, al mateix temps que respon a les peticions que han realitzat en els últims anys associacions de veïns, Consell de Participació Ciutadana i entitats de tot tipus. En aquest sentit, amb els horts urbans demostrem una vegada més que l'executiu local compleix les seues promeses i dóna resposta a les necessitats veïnals i la demanda social", valora el regidor de Territori, Emilio M. Obiol, que no mostra "cap dubte" que la iniciativa "serà un èxit". 

Així ho augura també la xifra de preinscripcions registrada fins al moment per a poder gestionar alguna de les 32 parcel·les d'ús individual que es posaran a la disposició de la ciutadania, amb una trentena de peticions a principis de juliol. "Fa ja algun temps que hem obert la possibilitat que els interessats a gestionar algun dels horts urbans es preinscriguen tant en la seu del Departament d'Agricultura, a l'antiga Cambra Agrària, com en les entitats que col·laboren amb la iniciativa: la Comunitat de Regants i la Cooperativa Catòlica Agrària, Fundació Caixa Rural. A principis de l'estiu comptàvem ja amb una trentena d'inscrits, per la qual cosa és probable que ara superem ja la xifra de parcel·les oferides", detalla. 

Per a adjudicar els horts, l'Ajuntament està elaborant també l'ordenança i les bases que determinaran els criteris d'adjudicació, prioritzant, entre altres qüestions, aquelles sol·licituds de persones amb rendes baixes (en actiu o pensionistes) o aturats de llarga durada. A més de les 32 parcel·les d'ús individual, de 42 metres quadrats, els horts urbans han reservat unes altres quatre parcel·les de 99 metres quadrats destinades a les associacions de la ciutat que treballen en l'àmbit dels Serveis Socials, a més d'una última parcel·la de 475 metres quadrats per a activitats formatives. "Hem inclòs en el projecte una parcel·la laboratori o taller que suposa tota una novetat respecte a altres iniciatives d'aquest tipus", assenyala Obiol. 

Els treballs per a l'habilitació d'aquests horts urbans, amb un pressupost de 25.500 euros, van començar a finals de juliol i consisteixen en la preparació de la terra, la construcció d'una bassa de reg i una caseta per a guardar utensilis, així com l'aplicació del sistema de reg. "La ubicació dels horts és molt important, perquè havia d'estar en una zona on el reg per degoteig no estiguera instal·lat per a poder practicar una agricultura tradicional", detalla el regidor, que apunta també la possibilitat que els horts urbans reben el nom de Fila 13, "en referència a la fila que discorre al costat de la parcel·la i que abastirà aquests 3.044 metres quadrats". La ubicació d'aquests terrenys permetrà en un futur ampliar el projecte si existira demanda suficient, "pràcticament duplicant els 3.000 metres existents cap a l'est".

Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es