Inici -> Àrees -> Patrimoni -> Notícies de patrimoni

Vila-real impulsa un pla per a recuperar i posar en valor el patrimoni local a través d'acords amb els propietaris

divendres, 29 d'agost de 2014

L'alcalde anuncia el pla de millora de la protecció del patrimoni

L'Ajuntament de Vila-real buscarà la col·laboració dels propietaris per a arribar a acords que permeten portar a terme un pla per a recuperar, protegir i posar en valor el patrimoni local. "Som conscients que l'actual situació econòmica no permet que els propietaris puguen invertir en la restauració dels seus béns", explica l'alcalde, José Benlloch, "per això és important que puguen comptar amb l'ajuda econòmica del consistori a través de convenis i acords per a fer possible la restauració i protecció d'aquests edificis i més si tenim en compte que es tracta d'unes construccions que podran gaudir tota la ciutadania". 

L'exemple "més recent i palpable" d'aquests acords en benefici del patrimoni històric local està en el projecte de visibilització del traçat de les antigues muralles que envoltaven la Vila-real medieval que porta a terme la Regidoria de Territori. "El projecte requeria del permís del propietari per a poder actuar a la façana de l'immoble situat al carrer de la Cova Santa i farà possible difondre entre la ciutadania el coneixement de la història, el nostre passat i patrimoni local", argumenta Benlloch. 

Per a poder desenvolupar el nou pla de millora de la protecció del patrimoni, el consistori està realitzant ja un estudi que permetrà actualitzar el catàleg de patrimoni i, alhora, "ajudar-nos a decidir en quins immobles o espais es pot buscar la col·laboració amb els propietaris". L'estudi, que compta amb un pressupost de 17.000 euros, ha estat encarregat a un historiador i un arquitecte i "encara que disposen d'un any de treball per a presentar els resultats finals, es tracta d'una investigació viva que ens permetrà, en qualsevol moment, avançar-nos a possibles gestions necessàries i importants per al patrimoni". L'estudi, puntualitza el primer edil, es basa en el treball realitzat pel PP al febrer de 2011 "però que ara pretenem ampliar i millorar des d'una perspectiva històrica". 

El pla de millora de la protecció del patrimoni local ha hagut d'esperar a l'entrada en vigor de la nova Llei urbanística valenciana, "molt més lògica", segons Benlloch, per a resoldre els problemes relacionats amb el patrimoni. En aquest sentit, l'alcalde incideix en la importància de "buscar una fórmula per a fer compatible el gaudi de la nostra història, passat i patrimoni amb els costos que comporta la seua protecció". El primer edil detalla també que la nova llei contempla que "en aquells casos en els quals no es puga arribar a acords, l'Administració puga expropiar un immoble a la meitat del seu valor en el mercat". 

"A l'espera que es desenvolupe ara un reglament per a l'aplicació de la llei, confiem que el patrimoni estarà millor gestionat i ens proporcionarà més instruments als ajuntaments per a millorar la seua protecció i poder complir amb els nostres objectius", conclou l'alcalde.

Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es