Inici -> Àrees -> Participació ciutadana -> Notícies

Els veïns de Vila-real podran participar en els plens municipals a través del nou Escó Ciutadà

dijous, 27 de novembre de 2014

Consell de Participació Ciutadana de 27 de novembre de 2014

Els veïns de Vila-real podran participar en els plens municipals a través del nou Escó Ciutadà. El regidor de Participació Ciutadana, Xavier Ochando, ha presentat aquesta figura, pionera en la província que, per primera vegada en la història de Vila-real, permetrà que qualsevol veí o veïna puga participar en els plens municipals. Des d'un seient propi en el mateix hemicicle, un representant, que haurà estat designat prèviament pel Consell de Participació Ciutadana, plantejarà una proposta o propostes que seran defensades com si d'una moció d'algun dels 25 regidors de la corporació municipal es tractara. 

D'aquesta manera, serà el Consell de Participació Ciutadana qui nomenarà un titular que ocuparà un seient en el Ple i presentarà una proposta o diverses que seran debatudes en la sessió. Prèviament, les iniciatives hauran estat revisades per informes tècnics de l'Ajuntament per a verificar la seua viabilitat. Les propostes també passaran per Junta de Portaveus o Alcaldia, "seguint el mateix filtre pel qual passa una moció d'un representant polític per a ser presentada també amb el mateix format i debatuda i votada pels mateixos grups polítics municipals", concreta l'edil. 

A més d'aquesta participació directa en la sessió, els veïns i veïnes de Vila-real també podran intervenir en els plens en l'apartat dels precs i preguntes. El mateix representant escollit pel Consell presentarà els precs o preguntes que els veïns vulguen formular. En aquest cas, el Consell haurà debatut prèviament les qüestions a formular durant la sessió, "seleccionant aquelles preguntes que són d'interés per a la ciutadania i descartant aquelles en les quals puga haver algun tipus de manipulació per part de grups polítics o interessos particulars", concreta Ochando. Cinc dies abans de la sessió plenària, les preguntes seran registrades a l'Ajuntament "per si es requereix d'algun tipus d'informe o de qüestió tècnica, de manera que puguen ser contestades amb tota la informació en la mateixa sessió plenària". 

"Amb aquesta nova fórmula millorem encara més la participació de la ciutadania en la política local", expressa Ochando, "en ser un representant del Consell de Participació Ciutadana qui durà la veu dels veïns directament als plens", afegeix. La proposta d'Escó Ciutadà ha estat debatuda en el Consell de Participació Ciutadana, en el qual també s'han abordat "altres mesures importants" que formaran part del nou reglament intern del Consell "per a segellar les normes que han de regir-lo i assegurar-nos, per tant, una autèntica participació". 

Abans de l'1 de desembre el Consell de Participació Ciutadana actual haurà de dissoldre's per a donar pas a un nou ens "molt més àgil i participatiu" del qual podran formar part ara totes aquelles persones interessades a títol individual i en el qual també es triarà un vicepresident. "Per això és important aprovar el nou reglament que ens durà nous mecanismes de participació pioners com han estat els pressupostos participatius o la iniciativa ciutadana. Tots ells vinculants, és a dir que les propostes, queixes i reclamacions veïnals, per primera vegada a Vila-real tenen un efecte sobre la gestió municipal", recorda. "Una política que demostra la nostra aposta per un Ajuntament obert, pròxim a la ciutadania i transparent per a aconseguir una participació i democràcia tots els dies i no una vegada cada quatre anys" conclou Ochando.

Galeria multimèdia

Imatges

Consell de Participació Ciutadana de 27 de novembre de 2014_1 Xavier Ochando presenta el Escó Ciutadà
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es