Inici -> Àrees -> Urbanisme -> Actualitat

L'Ajuntament dóna "una solució viable i legal" a 76 habitatges construïts en un edifici protegit

dijous, 5 de febrer de 2015

Emilio M. Obiol, regidor de Territori

L'Ajuntament de Vila-real, a través de la Regidoria de Territori, s'ha vist obligat a descatalogar parcialment un edifici protegit per a poder donar "una solució legal i viable" a 76 pisos, locals comercials i places de pàrquing que van ser construïts en aquest immoble i arreglar així "un empastre més del PP", segons ha indicat el regidor responsable de l'àrea, Emilio M. Obiol. L'immoble, situat en el número 161 del carrer de l'Ermita, cantonada amb Comte de Ribargorça, era una antiga nau industrial propera a l'antiga estació de la Panderola, a la plaça del Llaurador, que servia per a la ràpida distribució dels productes que allí s'elaboraven. 

L'edifici compta amb dos elements protegits, la coberta i la façana. Ara el sostre, propi d'una nau industrial construïda a principis del segle XX, haurà de ser descatalogat del patrimoni artístic de la ciutat en no quedar res de les teules originals. En el seu lloc i concretament, des de l'any 2010, estant el PP al capdavant del govern municipal, es va construir una piscina. "L'any 2011, quan vam accedir al govern, ens vam trobar que havíem de donar una solució i oferir viabilitat i eixida a aquests habitatges, solars i places de pàrquing que es trobaven en una il·legalitat administrativa per a poder ser ocupades", detalla l'edil. 

"Ens preocupaven sobretot aquells veïns que havien comprat els seus habitatges i abonat les entrades, a més dels inversors que no podien tenir accés, ni vendre per no tenir els permisos oportuns per a accedir als immobles", explica el regidor. "Per aquesta raó havíem de portar a terme els tràmits necessaris per a desbloquejar un problema crònic que reflecteix, una vegada més, la inactivitat del PP", explica Obiol. "Ara l'Ajuntament posarà fi a aquesta situació paralitzada en començar a donar les llicències de primera ocupació a aquells veïns que van comprar els pisos i que no poden accedir als seus habitatges i també perquè el conegut com banc dolent o Sareb, que és qui té els drets de la majoria dels immobles, puga traure al mercat els habitatges amb totes les garanties. Una actuació en la qual, a més de donar garanties de viabilitat econòmica i social, aportem una solució útil per a l'interés general i generem economia en la nostra ciutat", detalla l'edil.

Per a aconseguir-ho, es va sol·licitar a la Generalitat Valenciana efectuar una modificació puntual del Pla General d'Ordenació Urbana perquè fóra descatalogat el sostre "perquè evidentment ja no queda res d'aquell sostre protegit" i mantenir la façana. "El passat 12 de gener, l'Administració autonòmica va donar el vistiplau i ara aquesta modificació haurà de ser aprovada en el pròxim Ple ordinari", afegeix Obiol. El regidor ha volgut remarcar que, "en accedir al govern i ser coneixedors d'aquest projecte, immediatament també vam obrir un expedient de disciplina urbanística amb l'objectiu de sancionar i penalitzar tota l'alteració patrimonial que s'havia fet. Quan l'expedient siga tancat i valorat es procedirà també a la pertinent indemnització", afirma el regidor.

Els fets es remunten a 2006 quan es concedeix la llicència d'obres a una empresa per a portar a terme un projecte que afectava un immoble que tenia dos elements protegits. "I no se sap com però, l'any 2010, el sostre protegit desapareix i apareix una piscina que encara a dia de hui es manté, eliminant un dels elements arquitectònics amb els quals comptava aquest immoble i fent desaparéixer també amb aquestes obres un refugi de la Guerra Civil d'innegable valor patrimonial", conclou el regidor.

Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es