Inici -> Àrees -> Cooperació i integració -> Notícies

Vila-real aborda la transparència en les institucions públiques en les I Jornades Nacionals de Transparència i Govern Obert

tornar Imprimir

dimarts, 24 de març de 2015

Cooperació, Solidaritat i Integració, Sala de premsa, Ajuntament

Inauguració de les Jornades Nacionals de Transparència_1

Vila-real aborda la transparència en les institucions públiques en les I Jornades Nacionals de Transparència i Govern Obert

L'alcalde de Vila-real, José Benlloch, ha inaugurat, juntament amb el rector de l'UJI, Vicent Climent, i el regidor de Solidaritat, Integració i Cooperació Internacional, Alejandro Moreno, les primeres Jornades Nacionals de Transparència i Models de Govern Obert, que se celebren a Vila-real (Casa dels Mundina) hui i demà amb la participació de 18 ponents de reconeguda solvència en diferents àmbits relacionats amb la transparència. Les jornades, organitzades per l'Ajuntament de Vila-real amb la col·laboració de l'UJI i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, formen part del Pla Municipal de Transparència del consistori vila-realenc. 

Tant l'alcalde com el rector i Moreno han destacat la necessitat d'enfortir les mesures de transparència per a fer front a la crisi de credibilitat de les institucions. "La transparència és un instrument del qual ens hem de valdre per a detectar i lluitar contra la corrupció, afavorir la igualtat d'oportunitats garantint l'accés a la informació i promoure el debat d'idees, a més de generar empatia i coresponsabilitat amb els ciutadans en les decisions que ens afecten a tots amb mesures de govern obert", detalla l'alcalde. 

En aquesta línia, Benlloch recorda que l'experiència a Vila-real "és altament positiva". "Hem multiplicat les possibilitats de relació amb els ciutadans, a través d'accions com l'enfortiment del Consell de Participació Ciutadana o les campanyes de "L'alcalde al barri", i hem duplicat els nostres nivells de transparència, que vam trobar en índexs molts baixos i hem situat ja en un 60% de compliment dels indicadors". "Tanmateix", puntualitza, "un dels principals reptes que tenim ara les administracions en aquest àmbit és el d'evitar que fer accessible la informació no puga utilitzar-se també en contra dels interessos generals".

Per la seua banda, el rector ha recordat que "les noves tecnologies ens obliguen a tots a ser més transparents i són una oportunitat de regenerar les nostres institucions, per a assolir una democràcia de major qualitat". En aquesta línia, Climent ha anunciat que enguany la Universitat Jaume I té previst posar en marxa el seu portal de transparència. "De vegades les dificultats es converteixen en oportunitats i ha hagut de venir una crisi en la credibilitat de les institucions perquè es donen passos importants en l'àmbit de la transparència", ha afegit. 

Les Jornades Nacionals de Transparència i Models de Govern Obert aborden, a través de tres taules de treball, diferents aspectes de la transparència, com les experiències pràctiques, la legislació, els sistemes d'acreditació o les tendències actuals en l'àmbit de la participació. Entre els ponents, als quals el regidor Alejandro Moreno ha agraït la seua participació i presència en les jornades, destaquen representants de l'Ajuntament d'Alcobendas, un dels municipis referents en l'aplicació de la llei, l'Associació Espanyola d'Acreditació de la Transparència o l'advocada de l'Estat i fundadora d'Iclaves, Elisa de la Nou, que ha impartit la conferència inaugural "Transparència, més que una llei".

Descàrrega d’arxius

Galeria multimèdia

Imatges

Inauguració de les Jornades Nacionals de Transparència Inauguració de les Jornades Nacionals de Transparència_2
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es