Inici -> Àrees -> Participació ciutadana -> Notícies

El Consell de Participació Ciutadana es renova amb més de 47 entitats i la incorporació pionera de l'Escó Ciutadà

dimecres, 29 d'abril de 2015

Consell de Participació Ciutadana_3

El Consell de Participació Ciutadana s'ha constituït novament aquesta vesprada, en virtut del nou Reglament de participació, amb més entitats representades i noves eines per a "involucrar els veïns en la gestió pública i passar d'una democràcia representativa a una democràcia participativa". Així ho ha assenyalat el regidor de Participació Ciutadana i Barris, Xavier Ochando, en qui l'alcalde ha delegat la presidència d'un organisme que, a més d'augmentar fins a 47 les associacions representades, incorpora "importants novetats" com la creació de l'Escó Ciutadà o l'entrada en el Consell de persones a títol individual. 

"Es tracta de la segona renovació del Consell de Participació Ciutadana, que ve donada en aquesta ocasió per l'aprovació del nou Reglament i la culminació d'un procés en el qual treballem fa tres mesos, convidant a totes les entitats del registre d'associacions locals", detalla Ochando. En aquesta línia, l'edil recorda que el 2011, amb la reactivació del Consell, l'organisme comptava amb 21 entitats, que van passar a 37 el 2013 i han crescut fins a les 47 d'aquesta nova convocatòria, a més dels representants de grups polítics i consells sectorials. "Aquesta xifra parla molt positivament de les nostres associacions, de la seua implicació en la vida pública i de les sinergies establides amb l'Ajuntament, unes circumstàncies que ens converteixen sens dubte en el consell de participació més actiu de la província", argumenta. 

La constitució d'aquest nou Consell de Participació suposa també l'aplicació, per primera vegada, d'eines de participació contemplades en la nova normativa. La primera de les novetats és l'elecció d'un vicepresident, càrrec per al qual ha estat escollit Joaquín Bartoll, qui, juntament amb el regidor, representarà l'organisme. "D'aquesta manera, per primera vegada el Consell de Participació tindrà un representant que no serà un polític", detalla Ochando. A més, a partir d'ara es podran incorporar persones a títol individual, "de manera que obrim el Consell a tots els vila-realencs, independentment de si formen part o no d'una associació". 

Una altra de les novetats que s'inclou en aquest Consell de Participació renovat és l'aplicació de la normativa interna de l'organisme, que suposa "desvincular el funcionament de la voluntat política de cada moment, establint quòrums i calendaris, entre d'altres qüestions". "També introduïm en aquest Consell la figura de l'Escó Ciutadà, que durà per primera vegada la veu dels veïns i les associacions de manera directa als plens municipals, on podran presentar propostes o preguntes, seguint les vies habituals de qualsevol moció, com un representant més", avança. 

"En definitiva, es tracta de seguir consolidant i aprofundint en mecanismes de participació que involucren i corresponsabilitzen la ciutadania amb la gestió pública i el govern obert", argumenta Ochando. Referent a això, la reunió d'aquesta vesprada ha donat compte també de la Memòria del Consell de Participació elaborada per la tècnica del departament, Encarna Simó, a qui l'edil ha volgut agrair particularment el seu treball. Entre altres qüestions, la Memòria recull accions realitzades fins a la data com la creació del Consell de Xiquets i Xiquetes, la implantació dels pressupostos participatius o la creació de comissions de seguiment.

Galeria multimèdia

Imatges

Consell de Participació Ciutadana_2 Consell de Participació Ciutadana_1 Xavier Ochando presenta el Consell de Participació Ciutadana
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es