Inici -> Notícies UPC

El Centre de Dia Lluís Alcanyís rep un 60% més de peticions per a abandonar el consum de cànnabis el 2014

dijous, 13 d'agost de 2015

Presentació de la Memòria 2014 del centre Lluís Alcanyís

El Centre de Dia terapèutic per a la deshabituació, rehabilitació i reinserció social Lluís Alcanyís de Vila-real ha rebut 123 demandes d'atenció per a abandonar el consum de cànnabis al llarg del 2014. Un 60% més que el 2013, quan 77 persones van sol·licitar deixar la mateixa droga a la ciutat. 

La regidora de Serveis Socials, Sabina Escrig, acompanyada pel treballador social del Centre de Dia, Santi Agost, ha presentat les dades del balanç anual de 2014, en el qual les principals addiccions tractades continuen sent el cànnabis (33%), que ja supera l'alcohol (26%) i la cocaïna (23%), i s'han obert 143 expedients nous, xifra similar a la de l'any anterior (141). Per edats, el perfil mitjà de l'usuari té ara entre 20 i 30 anys; mentre que al 2013, la principal franja d'edat era dels 30 als 40 anys. "Cada vegada els usuaris són més joves", indica Agost, que assenyala que "les campanyes de prevenció de la Unitat de Prevenció Comunitària (UPC) han influït en aquest canvi de tendència, ja que en molts casos, són els pares dels afectats els que, sensibilitzats a través d'aquestes iniciatives, acudeixen a demanar ajuda per als seus fills".

I és que, tal com indica el treballador social, "el consum de cànnabis s'ha banalitzat i no se li dóna la importància que té, però al final passa factura i molta gent acaba venint a demanar-nos ajuda per a deixar-ho". A més, el tècnic insisteix que "la drogodependència segueix estabilitzada i no sap de crisi ni de modes". "No tenir treball és un dels motius pels quals moltes persones s'inicien en el consum -especialment d'alcohol i cànnabis-, perquè així pal·lien els efectes de l'ansietat i la por a estar inactius", assenyala.

D'altra banda, Agost es mostra satisfet per la major permanència dels usuaris en els programes de tractament. "La mitjana ronda els 10 mesos de permanència, una bona notícia, perquè permet seguir tractant l'addicció, que requereix calma. Qui no aguanta tant de temps no pot percebre els canvis al mateix nivell", assegura. 

No obstant això, tant Agost com Escrig es feliciten per la introducció de nous tallers i mètodes per al tractament d'addiccions al llarg del 2014, com el grup de cànnabis per a adults -que se suma al de joves-, el taller de Teatre de l'Oprimit, que serveix com a teràpia per als usuaris, a més d'altres recursos aplicats en estreta col·laboració amb altres experts i professionals de tota la província. 

"Atenem pacients que presenten una simptomatologia molt diversa, per la qual cosa l'abordatge és més complex i requereix en la majoria dels casos la intervenció de diversos professionals, recursos, molta coordinació", explica el treballador social. "Per això, el nostre centre s'assembla cada vegada més a un ambulatori, al qual ens remeten casos des d'unitats de salut mental, centres de salut, hospitals, fins i tot, ONG", explica. 

La regidora responsable de l'àrea recorda que "Vila-real és actualment l'única població que manté aquest servei pioner totalment municipal i amb personal propi, pel qual apostem des del 1992, perquè un dels principals objectius de l'Ajuntament és el benestar i la millora de la qualitat de vida dels seus ciutadans".

Descàrrega d’arxius

Descargar archivo

Memòria 2014 del centre de dia Lluís Alcanyís
Tipus d'arxiu: PDF | Valencià

Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es