Inici -> Àrees -> Cooperació i integració -> Notícies

Vila-real s'adherirà a la xarxa de ciutats refugi i prepararà dispositius d'acollida a refugiats amb les entitats socials

tornar Imprimir

dimecres, 9 de setembre de 2015

Cooperació, Solidaritat i Integració, Sala de premsa, Ajuntament

Vila-real s'adherirà a la xarxa de ciutats refugi i prepararà dispositius d'acollida a refugiats amb les entitats socials

La ciutat de Vila-real s'adherirà a la xarxa de ciutats refugi per a acollir a persones refugiades que han hagut d'abandonar els seus països d'origen i exigirà al Govern d'Espanya una política d'asil "responsable i solidària". "Vila-real sempre ha sigut una ciutat solidària i volem seguir sent-ho, en particular en una situació tan delicada i dramàtica com la que s'està vivint a Europa amb la crisi de refugiats procedents de països en conflicte", assenyala l'alcalde, José Benlloch. Referent a això, el primer edil avança que la situació s'abordarà amb les entitats que formen part de la xarxa d'integració social, en la qual també participa l'Ajuntament a través de la Regidoria de Cooperació i Integració, per a determinar les possibilitats d'acolliment que té la ciutat, fixar els protocols d'actuació i implicar la població "en donar resposta a una situació que ens afecta a tots".

"Espanya ha de ser un país solidari amb els refugiats. No fa tant de temps érem nosaltres els qui cercàvem asil en altres països i, quan vam demanar ajuda, ens la van donar. No podem oblidar-ho quan veiem cada dia el drama de milers de persones que es veuen obligades a fugir del seu país, deixant arrere família i esperances i en ocasions perdent fins i tot la vida en l'intent. No podem seguir impassibles davant aquesta realitat", lamenta Benlloch. "Sabem que la competència en la política d'asil és de l'Estat, però els ajuntaments, dins de les nostres competències i possibilitats, podem i devem col·laborar a donar resposta a aquesta situació. Per això, a Vila-real volem posar a disposició els recursos al nostre abast per a garantir l'empara i atenció als refugiats en les millors condicions", afegeix l'alcalde.

Amb aquest objectiu, l'Ajuntament de Vila-real s'incorporarà a la xarxa de municipis denominada de ciutats refugi i, de la mà de les organitzacions socials locals, determinarà les possibilitats i prepararà els dispositius d'acolliment necessaris. "Hem d'estar preparats per a garantir, en els casos que se'ns deriven, no solament l'acolliment sinó també la integració d'aquestes persones en tots els àmbits de la vida local, des de l'escolarització dels menors fins a l'accés a recursos socials, culturals i esportius o assistència psicològica", puntualitza el primer tinent d'alcalde, Pasqual Batalla, qui ha volgut destacar també la importància de la implicació ciutadana en l'atenció i ajuda als refugiats. 

"Però perquè els municipis puguem ajudar a pal·liar aquest drama, és necessari que el Govern, en qui recauen les competències, siga també conscient de la necessitat de donar una resposta solidària, justa i coordinada, proporcionant els mitjans necessaris per a atendre les necessitats i desenvolupant de manera urgent una vertadera política d'asil en coordinació amb els ajuntaments i les comunitats autònomes", conclou l'alcalde.

Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es