Inici -> Àrees -> Patrimoni -> Notícies de patrimoni

El rei Jaume I tornarà el 20 de febrer a la plaça Major en una rèplica en bronze del monument de Llorens Poy

dimarts, 26 de gener de 2016

Presentació de l'estàtua de Jaume I

L'escultura del rei Jaume I, obra del Fill Predilecte de Vila-real Vicente Llorens Poy, tornarà a la plaça Major el dia 20 de febrer, coincidint amb la commemoració de la fundació de la ciutat, en una rèplica en bronze d'1,2 metres d'altura del monument que, durant dècades, va presidir el centre neuràlgic de la ciutat. El regidor delegat de Patrimoni, Emilio M. Obiol, ha presentat aquest matí l'escultura, en la qual ja s'està treballant en la Fundació Vila de Reus, que es col·locarà en un dels laterals de la plaça, sota les banderes que presideixen l'entrada a l'Ajuntament, i sobre un pedestal de pedra de Borriol d'uns altres 1,20 metres. 

"Amb aquesta actuació, la imatge del rei Jaume I torna a la plaça Major amb dignitat, senzillesa i una gran potència emotiva i de recuperació de la identitat", assenyala Obiol. El responsable de Patrimoni ha recordat, en aquest sentit, que el monument al fundador de la ciutat creat per Llorens Poy en 1974 va ser traslladat l'any 2010 al jardí on se situa en l'actualitat, "per decisió del govern del Partit Popular". "La voluntat del Fill Predilecte de la ciutat va ser que aquesta escultura estiguera a la plaça Major, presidint de nou el centre de Vila-real", assenyala Obiol, que recorda que tant la Casa Museu de l'artista com el palau de la Generalitat alberguen una rèplica idèntica de l'escultura que se situarà a l'entrada del consistori. 

Per a la ubicació del monument es van barallar diverses opcions, fins que finalment es va optar per col·locar-la en el lateral, enfront de la casa consistorial, una disposició que garanteix també la compatibilitat de l'escultura amb les activitats que s'organitzen al llarg de l'any en aquesta zona. "A més, s'ha optat per fer eixir la base per a donar-li una major preeminència a la figura, de manera que la imatge del rei de Llorens Poy es col·locarà sobre una base de pedra de Borriol que eixirà lleugerament de l'escalinata", detalla. Quant a l'elecció dels materials, Obiol explica que s'ha optat per pedra de Borriol perquè és "la més pròxima en tonalitat i textura a la pedra de Xina col·locada inexplicablement pel PP a la plaça Major; perquè és de la pedrera més pròxima a Vila-real i perquè és una pedra contrastada en bellesa, resistència i durabilitat". 

L'estàtua de bronze i la base sobre la qual es col·locarà tindran un cost aproximat d'uns 9.000 euros. "Amb la reubicació de la imatge del rei Jaume I a la plaça recuperem una peça de gran simbolisme per a tots els vila-realencs i reconeixem la nostra història i l'obra d'un dels majors artistes que ha donat la nostra ciutat", conclou Obiol.

Galeria multimèdia

Imatges

Recreació de l'estàtua de Jaume I Plànol de l'estàtua de Jaume I
Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es