Inici -> Àrees -> Participació ciutadana -> Notícies

Vila-real exporta el Reglament de participació ciutadana com a referent a seguir per la Conselleria a l'hora d'elaborar i implementar les polítiques participatives d'àmbit autonòmic

dimarts, 26 de gener de 2016

Xavier Ochando es reuneix amb el conseller de Transparència, Manuel Alcaraz

La Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació ja disposa del Reglament de participació ciutadana de Vila-real, del qual prendrà exemple a l'hora d'elaborar i implementar les polítiques participatives d'àmbit autonòmic. El regidor de Participació Ciutadana, Xavier Ochando, s'ha reunit aquest matí amb el conseller de l'àrea, Manuel Alcaraz, i amb la directora general de Transparència i Participació, Aitana Mas, que han conegut de primera mà l'experiència de Vila-real, que des de 2011 compta amb una regidoria específica "els fonaments de la qual vam haver d'alçar des de zero". 

Així, els representants autonòmics, que només porten mig any al capdavant de la institució, han mostrat especial interés en el Reglament de participació de Vila-real. Un document "elaborat per les mateixes associacions vila-realenques, consensuat pels representants veïnals amb els tècnics i aprovat en última instància per la corporació", assenyala Ochando, que assegura que "Vila-real porta quasi cinc anys d'avantatge a la resta de municipis de la Comunitat i som una ciutat pionera en participació". Per aquest motiu, l'edil s'ha mostrat satisfet de "ser un exemple a seguir per a la Conselleria, que també ha posat l'èmfasi en algunes de les nostres iniciatives, com l'Escó Ciutadà, els Pressupostos Participatius o el Consell de Xiquets i Xiquetes".

Aquest últim és el projecte que més ha agradat a Alcaraz i Mas, segons l'edil, que assenyala que "els ha sorprés que 48 xiquets d'11 col·legis diferents estiguen representats en l'ens i que siga un èxit". "Aquest és un dels punts de partida de la Conselleria: potenciar que els més menuts aprenguen des de la infància a ser ciutadans actius, crítics i participatius quan siguen adults", explica l'edil.

Una altra de les mesures impulsades per la Regidoria vila-realenca que ha suscitat l'interés de l'Administració autonòmica és el Consell de Participació Ciutadana, que "va començar amb un grup de persones que s'ha anat ampliant fins a nivells sorprenents". Per aquest motiu, el conseller i la directora general han sol·licitat a Ochando una visita a Vila-real aprofitant la celebració d'alguna de les reunions del Consell, amb l'objectiu d'"apropar-se, prendre nota de l'experiència i el funcionament i engegar la iniciativa en l'àmbit de tota la Comunitat Valenciana". 

"La Conselleria està definint les línies que cal seguir i nosaltres ja tenim en funcionament moltes de les polítiques que s'estan marcant, que es troben a un nivell molt més avançat que en altres municipis", explica l'edil vila-realenc. "Mentre altres localitats estan intentant arrancar, nosaltres portem una evolució superior que ens permet servir com a exemple i ajudar altres ciutats, fins i tot a la mateixa Conselleria, que vol que estiguem coordinats per a vertebrar la participació ciutadana en l'àmbit de tota la Comunitat", apunta. "Veure que des de València també aposten per moltes de les propostes que a Vila-real ja funcionen ens ajuda a seguir treballant amb major impuls i il·lusió per a donar veu a tots els veïns", conclou.

Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es