Inici -> Àrees -> Participació ciutadana -> Notícies

Vila-real fa un pas més com a referent en participació ciutadana i transparència amb la creació pionera del defensor del veí

dijous, 28 de gener de 2016

Ochando presenta el Defensor del Veí

L'Ajuntament de Vila-real torna a fer un pas més en les polítiques de transparència i participació ciutadana implementades des de fa cinc anys en la ciutat, amb la creació pionera de la figura del defensor del veí. El regidor de Participació Ciutadana, Xavier Ochando, ha presentat hui aquest nou recurs municipal per a atendre i investigar les queixes dels veïns, defensar els seus drets i exigir les responsabilitats oportunes al personal i autoritats locals des de "l'autonomia, la independència i l'objectivitat". "El defensor del veí", detalla Ochando, "és un dels mecanismes contemplats en el Reglament de participació ciutadana que vam aprovar la passada legislatura i torna a col·locar Vila-real en una posició d'avantguarda en la posada en marxa de polítiques de participació".

En aquesta línia, Ochando recorda que, "des de la Regidoria de Participació Ciutadana de Vila-real fa ja cinc anys que som pioners en les polítiques de govern obert, fruit d'un treball intens que vam haver de fer des de zero, però sempre en xarxa amb les nostres associacions". L'aprovació del Reglament de participació, que fins i tot la nova Conselleria de Transparència i Participació ha pres com a referència, el Consell de Xiquets i Xiquetes, els pressupostos participatius o l'escó ciutadà són algunes d'aquestes mesures "pioneres".

A elles s'afegirà enguany la posada en marxa del defensor del veí, una figura prevista ja en el mateix reglament i que tan sols existeix en algunes ciutats de València o Euskadi. "De fet, a la província de Castelló no hi ha cap altre municipi que dispose d'aquesta figura, que estem segurs que suposarà un plus de transparència en la gestió municipal i de participació de la ciutadania en la vida pública", puntualitza. 

El càrrec de defensor del veí, sense remuneració de cap tipus, l'ocuparà una persona "de reconegut prestigi professional o en el món associatiu". Ser veí de Vila-real i major d'edat són uns altres dels requisits per a exercir aquesta funció, així com estar en ple ús dels drets civils i polítics, la qual cosa es tradueix en no ostentar ni haver ostentat en almenys els dos anys anteriors cap càrrec de caràcter polític, sindical o empresarial. Serà el mateix Consell de Participació el que designe per majoria absoluta el defensor del veí, d'entre els candidats que s'hagen inscrit i elevarà després la proposta per a la seua aprovació en el Ple. 

"Amb aquest procés, que arranca hui mateix en un Consell de Participació ordinari en el qual es dóna compte de l'inici dels tràmits, volem garantir la màxima autonomia i independència a la figura del defensor del veí, perquè puga desenvolupar la seua funció amb totes les garanties", valora Ochando. Entre aquestes funcions, l'edil detalla que qui ocupe aquest càrrec treballarà per a la defensa dels drets dels veïns davant l'Administració, exigint les responsabilitats adequades, així com la comprovació de les queixes que reba o les deficiències que detecte, la investigació d'expedients d'ofici o la supervisió de l'activitat municipal. Per a això, disposarà del suport del personal municipal i un despatx, amb horari d'atenció predeterminat. El servei als veïns serà completament gratuït. 

Per a impulsar el mecanisme, després del consell d'aquesta vesprada es convocarà una Junta de Portaveus i s'obrirà un termini d'inscripció de candidatures, que culminarà amb l'aprovació del Reglament que desenvolupa la figura i l'elecció del defensor del veí en un altre Consell de Participació ciutadà extraordinari. "A més, tal com vam acordar també amb el conseller Manuel Alcaraz, volem coordinar amb el síndic de greuges de la Comunitat aquesta nova figura, amb la qual Vila-real torna a ser referent en participació i transparència", conclou Ochando.

Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es