Inici -> Àrees -> Agricultura -> Notícies d'agricultura

Agricultura amplia a 43 les parcel·les disponibles als horts urbans i obri el termini per a accedir als terrenys

dissabte, 30 de gener de 2016

La Regidoria d'Agricultura, Medi Ambient i Canvi Climàtic ha augmentat el nombre de parcel·les disponibles en els horts urbans fila 13 per a donar cabuda a la demanda existent, després de la renovació de l'Ordenança reguladora. El termini per a sol·licitar l'accés a una d'aquestes parcel·les s'obri la setmana que ve, després de la publicació, hui mateix, de la resolució en el Butlletí Oficial de la Província.

En concret, gràcies a una redistribució de l'espai, són 43 els terrenys que s'ofereixen als veïns, enfront dels 32 existents el 2015, tots d'entre 35 i 42 metres quadrats. La reparcel·lació ha permés també disposar d'una zona per a ús docent de 40 metres per part de l'Ajuntament, per a la qual ja hi ha un acord amb Serveis Socials, perquè aquest terreny es destine a programes d'orientació i inserció social.

D'altra banda, la modificació de l'Ordenança ha permés crear quatre espais de 73 metres per a les associacions sense ànim de lucre, que podran realitzar activitats de tipus terapèutic, pedagògic, relacionades amb la salut o l'alimentació i amb el medi ambient. A aquestes millores se suma la creació d'una parcel·la de 44 metres per a ús comunitari destinada al compostatge i el revestiment de la bassa que proveeix a la finca perquè no siga un focus per als mosquits, a més de millorar l'accés a persones amb mobilitat reduïda. 

Després de la publicació en el BOP de la resolució que obri el termini per a accedir a les parcel·les, les sol·licituds hauran de presentar-se en un període de 15 dies hàbils. La documentació s'haurà de presentar en el Registre de l'Ajuntament i, per a l'adjudicació, es tindran en compte variables com l'edat, el temps que l'interessat està en l'atur i la quantia de la pensió de jubilació o del sou que reba, en cas d'estar en actiu.

Una vegada adjudicades les noves parcel·les, l'Ajuntament podrà constituir la nova junta d'usuaris amb els nous beneficiaris, ja que, a més dels 11 nous terrenys, també es podrà optar a quatre més, a causa de les baixes que s'han produït el 2015. En aquest sentit, s'estipula que cada persona tindrà dret a usar durant un any el terreny, un termini que té caràcter prorrogable per anualitats fins a un màxim de tres. "D'aquesta manera, els agricultors poden traure un major rendiment a la seua inversió inicial, al mateix temps que poden treballar millor la diversificació de cultius o els guarets", indica el regidor responsable de l'àrea, Josep Pasqual Sancho. 

En la mateixa línia, s'establirà una llista d'espera segons el barem que servirà per a cobrir les possibles vacants que puguen sorgir al llarg del temps. Entre els motius de causar baixa destaca la desatenció o abandó del terreny durant més d'un mes sense justificació raonada. Els adjudicats hauran d'abonar una fiança de 50 euros que es retornaran una vegada conclòs el període d'autorització. 

"Els horts urbans promouen una alternativa d'oci saludable als veïns interessats en l'agricultura, al mateix temps que s'ofereix la possibilitat de conrear productes per a l'autoconsum", indica Sancho. "Es tracta d'una iniciativa lúdica i educativa per a fomentar la participació de la població en la recuperació i manteniment d'una agricultura respectuosa amb el medi ambient, que introdueix, al mateix temps, una alternativa cultural i d'oci que impulse la idea de desenvolupament sostenible", conclou.

Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es