Inici -> Àrees -> Agricultura -> Notícies d'agricultura

Vila-real impulsa el seu primer pla d'Horts Escolars per a ensenyar 1.300 xiquets a valorar i respectar l'agricultura i la natura

dilluns, 8 de febrer de 2016

Hort escolar en el col·legi Pius XII

La Regidoria d'Agricultura, Medi Ambient i Canvi Climàtic ha impulsat el primer projecte d'Horts Escolars de Vila-real. Una iniciativa a la qual s'han sumat set centres educatius amb un total de 1.300 alumnes de diferents edats, que aprenen a valorar i respectar el medi ambient. 

El regidor responsable de l'àrea, Josep Pasqual Sancho, ha explicat que el projecte, que compta amb la col·laboració del programa Vilabeca i de l'alumnat d'Enginyeria Agroalimentària i del Medi Rural, té com a objectius "sensibilitzar i millorar l'actitud i els coneixements dels xiquets sobre l'agricultura, que aprenguen a valorar l'esforç que es realitza per a obtenir els productes ecològics i també a posar en valor la gastronomia local, casolana i natural, al mateix temps que es consciencien sobre la necessitat de realitzar un ús raonable, responsable i sostenible dels recursos naturals". Els centres que participen són Pasqual Nácher, José Soriano, Pius XII, Botànic Calduch, Escultor Ortells, Cervantes i la Consolació; tots compten amb espais destinats de forma específica al conreu de productes. "Primer es va fer una visita a aquests col·legis per a ajudar-los a condicionar un lloc on realitzar les plantacions, en alguns es va poder fer sense gran esforç i en uns altres es van dissenyar unes caixes amb terra per a situar-les a l'exterior", assenyala Sancho. 

En tots els centres es van tenir en compte alguns paràmetres, com la disponibilitat d'aigua, el tipus de sòl, la direcció del vent, la possibilitat d'orientar-lo cap al sud per a augmentar les hores de llum o l'absència de pendent en la zona. Una vegada decidida la ubicació es van eliminar els materials estranys de l'espai i es va marcar la zona que s'havia de sembrar, on, tot seguit, els més menuts van començar a llaurar la terra i van afegir adob orgànic. Després d'aquesta primera activitat, es va deixar reposar el sòl uns dies per a començar a treballar. 

"El projecte d'Horts Escolars permet que cada escola dispose d'un terreny en el qual els alumnes sembren, conreen i arrepleguen hortalisses i verdures", explica l'edil, que assegura que, entre els beneficis de comptar amb aquesta iniciativa, destaquen "la sensibilització i el coneixement de l'agricultura, així com saber més sobre el procés de proveïment de diferents matèries i la seua transformació fins a la conversió en residus". En aquesta mateixa línia, assegura que "gràcies a aquests xicotets horts, fomentem el coneixement de varietats de fruites i hortalisses, augmentem la relació entre l'ésser humà i la naturalesa i aconseguim que els alumnes es responsabilitzen de l'atenció d'un ésser viu, al mateix temps que veuen recompensat l'esforç de formar part d'un procés productiu amb l'obtenció dels productes de l'horta". 

"És molt important que els xiquets aprenguen a valorar el respecte al medi ecològic i al treball en el camp", indica Sancho, que assenyala que "així també reforcen els coneixements apresos en les aules", ja que els centres que ho han sol·licitat han rebut formació perquè els seus professors puguen gestionar de manera autònoma el seu propi hort escolar, que rebrà les visites periòdiques dels coordinadors. De moment, s'han facilitat als diferents centres escolars 30 plançons de tomaques, 200 de faves, 24 d'alls, 400 de cebes, 400 d'encisams, 400 de raves, 250 d'espinacs, 300 de carlotes i 300 de bledes perquè comencen a conrear-los. A més, s'han repartit 180 arruixadores, set aixades grans i 180 aixades xicotetes i rasclets.

Galeria multimèdia

Imatges

Hort escolar en el col·legi Pius XII_3 Presentació del projecte d'horts escolars Hort escolar en el col·legi Pius XII_1

Veure més imatges

Plaça Major s/n. 12540 Vila-real (Castelló)
Telèfon: 964 547 000 | Fax: 964 547 032
Correu electrònic: atencio@vila-real.es

Enviament de posada a disposició de notificacions: notificaciones@vila-real.es